Бъдещето на храната: сензор открива с точност витамините

Измерването на броя на витамините в плодовете и зеленчуците в реално време на полето скоро ще стане реалност благодарение на евтин и лесен за използване биосензор, разработван от учени в Германия, Белгия и Нидерландия. Smart Regions се срещна с учените, отговарящи за проекта.

Промените в климата ни принуждават да мислим много по-усилено за това как и къде се отглежда храната ни. В Нидерландия европейски проект, наречен "EMR Food Screening", има за цел да подпомогне производителите при осъществяването на този преход.

Водещото устройство на проекта е биосензор. Макар че все още не е напълно комерсиализиран, той може да определя броя на витамините, съдържащи се в краставиците и други плодове и зеленчуци, в реално време на полето.

Подобна информация е от жизненоважно значение за земеделските производители и производителите на храни, тъй като им дава възможност да регулират променливите величини, като например количеството влага за растенията, за да подобрят хранителното качество на своите култури.

"Обикновено, ако искате да разберете колко витамини има в зеленчука или в плода, отнема поне няколко дни, за да получите това измерване обратно, защото то отива в лабораторията, а след това трябва да се изпрати обратно. А сега го измервате със сензор. Получавате точната информация в рамките на, да речем, една минута", казва Джон ван Хелден, директор и собственик на Yookr.

Биосензорът разпознава витамините в храните чрез цветово кодиране. Учени от университета в Маастрихт разработват химическата - или рецепторната - част на биосензора. Тя може да определи точното съдържание на витамини в даден плод.

Проектът е на стойност 1,9 млн. евро, като половината от тази сума е финансирана от Кохезионната политика на Европейския съюз. Програмата EMR включва университети, изследователи и компании от Германия, Белгия и Нидерландия.

Освен на производителите на храни, технологията трябва да позволи и на потребителите да знаят точното хранително качество на храната си.

"Едно от нещата, които искате да знаете, е колко хранителни вещества има в моята храна? И може да влезете в супермаркета и да кажат, че е здравословна, но дали всъщност е здравословна? Така че, ако имате сензор, който може бързо да каже: "Добре, това е количеството витамин С, което има в нея, това е много полезно", казва Барт ван Грисвен, доцент и ръководител на проекта Food Screening EMR.

Комуникацията и по-голямата обществена осведоменост се смятат за ключови за успеха на селскостопанската революция.

Кампусът Brightlands (Greenport Venlo), център, който е специализиран в областта на здравословното хранене и бъдещето на храните, е превърнал това в свой основен приоритет.

"Свързахме се с всички тези иновативни компании, които всъщност искат да направят нещо, за да направят потребителите по-здравословни, по-осъзнати, но също така и да помогнат за измислянето на нови иновации. Така че се опитваме да съберем фирми, които да се присъединят към проектите и да помогнат на проекта наистина да запълни пропастта към обществото в крайна сметка." /БГНЕС, Евронюз