Бъдещето на Макрон и вторият тур на изборите във Франция

Френските избиратели ще отидат до урните, за да гласуват на втория тур на парламентарните избори, като центристката коалиция на президента Еманюел Макрон се опитва да се справи с предизвикателството, отправено ѝ от новосформирания ляв алианс.

Гласуването ще бъде решаващо за програмата за втория мандат на Макрон след преизбирането му през април. 44-годишният президент се нуждае от мнозинство, за да прокара обещаните данъчни облекчения, реформа на социалната система и увеличаване на пенсионната възраст.

Прогнозите на социологическите агенции сочат, че неговата коалиция "Заедно" е на път да бъде най-голямата партия в следващото Национално събрание, но вероятно няма да получи 289 места, необходими за мнозинство.

Новата лява коалиция NUPES, което означава „Нов народен екологичен и социален съюз“, се надява да поднесе изненада, като червено-зеленото обединение обещава да блокира програмата на Макрон, след като се обедини зад 70-годишния лидер Жан-Люк Меленшон.

„Гласуването е изключително динамично и би било некоректно да се каже, че нещата са решени по един или друг начин", заяви Меленшон пред репортери в петък по време на последната спирка на кампанията в Париж.

Лидерът на крайната десница Марин льо Пен също се стреми към големи печалби за своята партия "Национален сбор", която имаше само осем места в отиващия си парламент.

Еманюел Макрон

Макрон остана разочарован от резултатите през миналия уикенд, след като на първия тур от гласуването "Заедно" и "НУПЕС" завършиха с равен брой гласове - около 26%.

Като причини за слабите резултати се посочват нарастващата инфлация, неубедителната кампания на новоназначения министър-председател Елизабет Борн и рязката личност на Макрон.

"Наистина не вярвам, че ще получим мнозинство", каза един притеснен министър пред АФП миналата седмица.

Първият тур на гласуването послужи за намаляване на кандидатите в повечето от 577-те избирателни района в страната до двама финалисти, които ще се изправят един срещу друг днес.

Изборите завършват интензивната двумесечна поредица от избори за нов президент и парламент, като умората на избирателите се смята за една от причините за очакваната рекордно ниска избирателна активност в неделя.

Френски безпорядък

Състезанието между "Заедно" и NUPES става все по-ожесточено през последната седмица, като съюзниците на Макрон се опитват да представят основните си опоненти като опасни крайнолеви.

Високопоставеният депутат Кристоф Кастанер обвини Меленшон, че иска "съветска революция", а министърът на икономиката Бруно Льо Мер го нарече "френски Чавес", сравнявайки го с покойния венецуелски автократ Уго Чавес.

Жан-Люк Меланшон

Миналата седмица Макрон замина за Украйна с надеждата да напомни на избирателите за своите външнополитически качества и за една от възприеманите слабости на Меленшон - неговите антинатовски и антиевропейски възгледи в момент на война в Европа.

"Нуждаем се от солидно мнозинство, за да осигурим ред извън и вътре в нашите граници. Нищо не би било по-лошо от това да добавим френски безпорядък към световния безпорядък", каза Макрон.

Като президент той ще запази контрола върху външната и отбранителната политика, независимо от резултата, но вътрешната му програма ще бъде осуетена.

Меленшон обеща да скъса с "30-годишния неолиберализъм" - т.е. капитализма на свободния пазар - и обеща увеличение на минималната работна заплата и публичните разходи, както и национализация.

От 20 години насам Франция за последен път е имала президент и министър-председател от различни партии, когато десният Жак Ширак трябваше да работи с доминирания от социалистите парламент при премиера Лионел Жоспен.

Ключова избирателна активност

Последната вълна от социологически проучвания в петък показа, че съюзниците на Макрон от "Заедно" са на път да получат 255-305 места в неделя, като само горната граница на този диапазон е мнозинство от над 289 места.

NUPES ще си осигури около 140-200 места, което ги прави най-голямата опозиционна сила, докато партията на Льо Пен ще получи около 20-45 места.

Ако си осигурят повече от 15 места, депутатите на Льо Пен ще могат да сформират официална група в парламента, което ще им осигури по-голяма видимост и ресурси.

Бруно Льо Мер

Но след като получи 41,5% на президентските избори през април, Льо Пен все още се бори да превърне огромната си национална подкрепа в голямо представителство в парламента.

"Можете да сложите край на петгодишната токсична политика на Еманюел Макрон", каза тя в предизборен видеоклип, публикуван в социалните мрежи в петък.

"Имате също така шанса да защитите страната от крайната левица", добави Льо Пен

Наблюдателите ще следят отблизо данните за избирателната активност след исторически ниското ниво от едва 47,5 % миналата седмица.

Трите социологически проучвания - на Elabe, Ifop-Fiducial и Ipsos - предполагаха, че избирателната активност днес ще бъде 44-47%.

Данните ще бъдат давани през целия ден от Министерството на вътрешните работи и по-висока от очакваната избирателна активност най-вероятно ще бъде в полза на NUPES, която залага на гласуването на младите хора и на работническата класа.

На френския карибски остров Гваделупа, където изборите се провеждат ден по-рано, Жюстин Бенин беше победена от кандидата на NUPES Кристиан Баптист в събота, което застрашава ролята ѝ в правителството.

След изборите се очакват промени в правителството. /АФП