Българи, пристигащи у нас: Мерките у нас не се спазват заради липсата на съзнание у хората

Липса на самосъзнание и отговорност са причините българинът да не спазва противоепидемичните мерки в страната си. Това казаха пред БГНЕС наши сънародници, които този следобед се завърнаха у нас със самолет.

Тончо Загоров каца от Лондон. Казва, че там мерките се спазват, но подчертава, че ситуацията на Острова е доста по-различна от тази в България, тъй като 70% от населението е ваксинирано. Според него неспазването на мерките в България се дължи на липсата на контрол и съдействие от страна на хората.

„Може би не се следи достатъчно за спазването на мерките. В Англия има контрол. И там има хора в метрото, които може да ги видите без маски. То си е до хора, до съзнание“, заявява той.

Според него засиленият контрол ще повиши носенето на маски, но е убеден, че това не е панацея.

По отношение на ваксинирането, младият мъж твърди, че у нас то не върви, защото голяма част от лекарите ни не го подкрепят.

Виолета Трифонова живее от 30 години в Лондон и смята, че неспазването на мерките у нас се дължи на липсата на съзнание у българина.

„Навремето не ми харесваше, че в българина е вкостенено „Ти ли ще ми кажеш“ и все едно какво се казва, те даже не го обмислят дали е за добро или лошо, просто си правят каквото си знаят“, казва тя.

Тя е категорична, че някои хора се мислят за безсмъртни, но не са. Според нея контролът няма да накара хората да спазват мерките, защото всичко е въпрос на съзнание.

„Нещата не се правят да ти създадат проблем, те се правят да направят живота ти по-лесен“, убедена е тя.

Соня Щърбева пристига от Виена и разказва, че там хората спазват мерките и носят маски на закрито, дори в заведенията влизат с маска и при сядане я махат. По отношение на противопоставянето на мерките у нас, тя твърди, че спазването на ограниченията е въпрос на осъзнатост.

„Въпрос на лична отговорност и осъзнатост е да се спазват мерките“, смята Соня Щърбева. Според нея няма как пред всяко заведение да има контролни органи, защото е нерентабилно, а и трудно постижимо./БГНЕС