България даде възможност на РСМ за диверсификация на газовите доставки

Българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Северна Македония „ГА-МА“ АД подписаха споразумение за междусистемно свързване за точката Кюстендил/Жидилово. Така Северна Македония получи възможност за диверсификация на газовите доставки, предаде репортер на БГНЕС.

Споразумението беше подписано от Владимир Малинов, изпълнителният директор на “ Булгартрансгаз” и Александър Арсич, изпълнителен директор на оператора на газопреносната система на Република Северна Македония „ГА-МА“ АД.

Владимир Малинов посочи, че това споразумение е плод на дългогодишен труд. “С този документ се дава допълнителна възможност за алтернативни доставки на природен газ на РСМ и се дава възможност и за използването на хранилището, на което „Булгартрансгаз“ е собственик”, подчерта той. Малинов уточни, че на годишна база количеството природен газ, което ще минава по трасето е около 500 хил. куб. м на ден и около 180-200 млн.куб.м на година.

Изпълнителният директор на македонския оператор Александър Арсич подчерта, че с този договор РСМ придобива либерализация на природния газ. “Това е исторически ден между двете държави”, каза още той.

Документът беше подписан в присъствието на служебния министър на енергетика Росен Христов, министъра на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши и посланик Агнеса Руси. /БГНЕС