България дарява на Македония 50 000 дози ваксина

„Тези дни, както обяви президентът на България, те ще направят приятелски жест и очакваме следващата седмица да осъществим първата среща на граничния пункт”, каза премиерът на РС Македония Зоран Заев. Поводът е дарението от България на 50 000 дози ваксина, като в момента се уточняват подробностите с Червения кръст на България и на Северна Македония.

Новината бе потвърдена и от министъра на здравеопазването Венко Филипче.

БГНЕС припомня, че преди дни президентът на България Румен Радев заяви, че страната ни ще предостави значително дарение от ваксини на съседна Македония.

Зоран Заев изрази също очакванията си, че през юни София ще подкрепи Скопие да направи следващата стъпка по пътя към евроинтеграцията.

Цялото ни внимание е насочено към България с всички нейни институции и преди всичко към президента г-н Румен Радев, но и към премиера Стефан Янев и министърът на външните работи. Надяваме се, че през юни наистина ще ни подкрепят, за да направим следващата крачка в интеграционните процеси на Северна Македония.

Това заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос дали има някакво раздвижване в отношенията с България. Той подчерта, че със София има комуникация, а първата среща ще се състои следващата седмица на граничния пункт по повод дарението от ваксини срещу COVID-19.

Очаква се днес да проведе разговор с президента Стево Пендаровски относно детайлите. Външните министри на България и Македония вече са установили контакт. Има и комуникация на премиерско ниво между София и Скопие.

„Тези дни, както обяви президентът на България, те ще направят приятелски жест и очакваме следващата седмица да осъществим първата среща на граничния пункт”, каза Заев. Поводът е дарението от България на 50 000 дози ваксина, като в момента се уточняват подробностите с Червения кръст на България и на Северна Македония.

„Както казах, това е двустранен въпрос. Двете приятелски държави трябва да покажат здрав разум и рационалност в името на бъдещето, в името на приятелството, децата, бъдещите поколения. Аз често казвам: в името на двата братски народа да намерим решение, за да може най-накрая, след 16,5 години Северна Македония да направи следващата крачка, по-точно полу-крачка, а именно първата междуправителствена конференция”, каза още Зоран Заев. /БГНЕС

Скопие / РС Македония