България до 19 г. е на финал на Световното в Иран

Националите на България под 19 години, водени от Мартин Стоев, ще играят на финал на Световното първенство в Иран. Младите "лъвчета" надделяха над Русия с 3:2 (14:25, 25:21, 25:20, 20:25, 15:13) в полуфинален мач от надпреварата в Техеран.

Селекционерът на България до 19 г. Мартин Стоев.

Така родните представители направиха поредната си голяма крачка на шампионата на планетата, подобрявайки най-доброто постижение на формацията за тази възраст - от 1989 г., когато тимът ни завършва с бронза. Любопитното е, че на полуфинала отново съперник ни е била Русия (тогава СССР).

От друга страна, Иран се оказва щастливото място за младите волейболисти на България, като "лъвчетата" ще вземат втори медал в тази държава. Преди 20 години Брунко Илиев извежда селекция 1983/84 до бронзовите отличия на Световното първенство. Сега, 20 години по-късно Мартин Стоев и неговите състезатели сне само повтарят историята, но и отбелязват възход, като България ще завърши най-малко с вицешампионска титла в Техеран.

Нашите взеха сладък реванш за загубата с 1:3 гейма от груповата фаза на надпреварата. С това по пътя към златния връх България отстрани шампионът и вицешампионът от миналото световно първенство - Италия и Русия. Това бе втори петгеймов двубой в рамките на 24 часа, след като вчера повалиха шампиона Италия с 3:2 гейма.

И тук битката бе сериозна, но родните волейболисти дадоха всичко от себе си за успеха. Момчетата на Мартин Стоев показаха страхотна мотивация, воля за победа, силен дух и сърцата игра. Блокадата и защитата бяха ключовите елементи за "трикольорите", съперникът ни превъзхождаше леко на сервис и в атака. Нашите обаче надделяха и психологически във важните моменти на срещата. Финалът е утре (2 септември) от 17:30 ч. б.в., а Русия ще играе за бронза. /БГНЕС