България дръпна с 2-0 на Южна Африка за Купа Дейвис

Българският национален отбор по тенис извоюва две победи в първия ден от мача срещу Южна Африка в турнира за Купа "Дейвис" и вече е само на един успех от крайната победа в двубоя от Световна група II.

В откриващия сингъл от срещата в Националния ОББ тенис център в София лидерът на тима ни Димитър Кузманов надигра втория избор в състава на гостите Лейтън Кронйе с 6:3, 6:1 за малко повече от час. Началото на двубоя беше забавено с точно два часа заради ненадейно изсипалия се дъжд над централния корт в Борисовата градина. Вместо в 13:00 двамата тенисисти започнаха мача си в 15:00 ч. и първата ни ракета бързо наложи тотално надмощие над съперника си.

Кузманов проби още първото подаване на Кронйе и затвърди за аванс от 3:0 гейма. Мико стигна до два брейкбола в четвъртия гейм и до още един в шестия, но южноафриканският състезател ги отрази и разликата се запази до края на частта, приключила за 37 минути. Вторият сет започна с три разменени пробива - Кузманов взе откриващото подаване на Кронйе, допусна рибрейк, но веднага отново взе сервиса на противника. Последва серия от четири поредни гейма в актива на българския тенисист, който затвори двубоя с пробив на нула след 1:09 ч. игра.

Във втория мач поединично втората ни ракета Александър Лазаров разгроми с 6:0, 6:1 водещия състезател на южноафриканците Филип Хенинг.

В първата част Алекс загуби само три точки на свой сервис и осъществи три пробива в подаването на съперника. В шестия гейм Хенинг отрази първия сетбол и премина три пъти през равенство, но все пак беше безсилен срещу стабилното посрещане на българския тенисист, който поведе с 1-0 само за 27 минути. Вторият сет се разви по аналогичен сценарий. Лазаров осъществи брейк още в първия сервис гейм на противника, обръщайки го от 40:15 и окончателно го пречупи психически. Хенинг взе почетния си гейм при 5:0 аванс за нашия национал, който приключи двубоя с втория си мачбол след общо 49 минути игра.

Двубоят между България и РЮА ще продължи утре от 11:00 ч. със срещата на двойки. За нея са заявени Александър Донски и Пьотр Нестеров срещу Лейтън Кронйе и Рейвън Клаасен, но капитаните Валентин Димов и Кристо ван Ренсбург имат право да сменят някого от играчите.

Във вторите мачове на сингъл трябва да играят помежду си лидерите на двата тима Кузманов и Хенинг и след това Лазаров и Кронйе. И в тези двубои може да настъпят промени, в зависимост от развоя на резултата. /БГНЕС