България е една от най-перспективните дестинации за алтернативен туризъм

„Алтернативният туризъм не е непознато явление“, каза пред БГНЕС Любомир Попйорданов, председател на Асоциацията за алтернативен туризъм.

Алтернативният туризъм е явление с изключително позитивен заряд.

„Явлението датира от 2000 година, когато създадохме дружеството. Това е активен туризъм с щадящо присъствие в общностите, доказан позитивен ефект върху приемащата общност. Има едно изживяване заедно, което е в основата на това, което се търси от хората. Това е селски туризъм, археологически, туризъм свързан с живите традиции, приключенски туризъм“, заяви Попйорданов.

Страната ни има всички качества, които да я наредят сред водещите страни в това направление, но не е станала водеща дестинация.

„България се разпознава от световната организация за приключенски туризъм, като една от най-перспективните дестинации, но тези перспективи не се реализират. Имаме много живи традиции, които са класирани в ЮНЕСКО, но оставаме само в перспективите. Не сме се наложили, като дестинация, защото държавата не го разбира, а и предприемаческата общност гледа на това като на нещо трудно“, каза Попйорданов.

Виното и кухнята играят важна роля в създаването на подходящ алтернативен туризъм.

„Виното, храната, къмпингите са много важно нещо, защото това са неща, които дават предпоставки да имаме едно запомнящо се изживяване“, категоричен е той.

Пандемията е спомогнала за връщането към алтернативните методи на туризъм.

„Това е туризъм, който има индивидуално практикуващи на малки групи. В много случаи този туризъм може да го свържем с корпоративни събития. Предлагане на тийбилдинги в природата, тези възможности се реализират финансово най-добре. Българинът откри природата покрай пандемията, защото беше ограничен да пътува извън България. Сега има истинска експлозия в бранша, но сега екскурзиите са еднодневни или двудневни“, каза Попйорданов

Замърсяването на природата е неприятен проблем, който има решение, смята той.

„Натискът над природата е факт. Той не е непременно свързан с кризата, ние трябва да управляваме и да се опитваме да дадем посока на този интерес към природата. Тук трябва да бъдат въвлечени местните общности, но те не са въвлечени в обсъждането и решението, респективно не може да очакваме от тях да бъдат въвлечени в контрола. Тези процеси се подлагат на регулации. Много е важно не просто да събираме такси и с тях да ограничаваме, а да създаваме действителен капацитет за контрол“, каза Попйорданов./БГНЕС