България е получила офертата за вторите 8 самолета Ф-16

България е получила офертата за вторите 8 самолета Ф-16 от Локхийд Мартин. Това каза министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков.

Срокът за отговор на офертата е началото на ноември, допълни той: "Това е предложение за договор, на практика, който трябва да се придвижи към НС. Има срокове, които са доста кратки, така че ще зависи до голяма степен от парламента - дали ще работи или не. Предполагам, че до началото на ноември, нямам точната дата но някъде в този диапазон трябва сме говорили. При невъзможност, ще търсим удължаване. Офертата е съпоставима с първата като стойност, с много по-голям пакет способности вече, тъй като вече имаме история в работата с американската страна и ползваме доста по-олекотени условия. Имаме и право да плащаме на на части. Самата схема тепърва ще се уточнява".

През 2019 г. България осъществи покупка на осем изтребителя F-16 блок 70 от правителството на САЩ, с което според българското правителство се задълбочи двустранното партньорство, а българските ВВС ще могат успешно да посрещнат новите предизвикателства в сектора../БГНЕС

Тагове: