България е сред първите пет по най-евтин скъп ток

България е сред петте страни на Европа, в които утре цената на тока ще бъде „най-ниска“ на фона на сериозен ръст на цените на електроенергията на Стария континент, предаде репортер на БГНЕС.

Тенденцията на трайно поскъпване на електроенергията у нас се запазва от началото на годината. Средната цена на тока тогава е била е 101,51 евро за мегаватчас, а от началото на декември тя достига 217,42 евро

Така че понятието „най-ниска“ цена е условно казано, защото в сегмента „Ден напред“ с доставка в четвъртък (9 ноември) цената за България ще е 233,29 евро за мегаватчас. Тази стойност е по-близка до ценовите рекорди от ноември.

От балканските ни съседи само гърците ще се радват на по-добра цена. Те плащат 228,966 евро за мегаватчас, докато сърбите са сред лидерите... по скъпотия. Тяхната цена от 281,5 евро е една от най-високите и ги доближава до първата петица.

С по-ниски цени са само Португалия и Испания с 216,74 евро за мегаватчас, следвани от Полша 227,73 евро за мегаватчас и и Гърция. Тук трябва да се отбележи, че за пръв път от много време няма страна, която да е под 200 евро за мегаватчас. Полша, която по принцип има едни от най-ниските цени, е отбелязала ценови скок от 46,6%.

Страните с най-високи цени на електричеството в четвъртък са Франция с 287,50 евро за MWh, следвана от Швейцария с 283,49 евро. Третото място си разделят три държави Австрия, Хърватия и Словения с по 281, 83 евро. /БГНЕС