България и Гърция стартират съвместен проект Sea2Sea

България и Гърция започват работа по осъществяването на съвместен проект за изграждане на железопътна линия за товарни превози, който след месеци на обсъждане вече прави стабилни стъпки към своята реализация.

Проектът Sea2Sea ще инвестира в железопътна линия, свързваща Северна Гърция и България с румънската граница, и ще позволи превозването на значителни количества морски товари от Босфора към железопътната линия, пише списание „Railway Supply”.

Проектът Sea2Sea има за цел да изгради железопътен коридор, който да свързва гръцките пристанища Солун, Кавала и Александруполис с българските черноморски пристанища Варна и Бургас, както и с пристанище Русе, разположено на река Дунав и на българо-румънската граница.

Полският завод Stadler навлиза на източните пазари

Гърция и България възнамеряват да създадат съвместно дружество за управление на проекта. Същевременно двете страни ще се опитат да го включат във финансовата програма на Механизма за свързване на Европа (МСЕ II).

Що се отнася до Гърция, страната инвестира около 4 милиарда евро в железопътни проекти на своя територия. Инвестициите ще бъдат насочени към железопътната връзка между Солун и Токсотис, преминаваща през пристанище Кавала, и линията Александруполис - Орменио, която се простира до гръцко-българската граница. Договорите за изграждането на проекта ще бъдат подписани през 2023 г., а работата трябва да приключи до 2027-2028 г.

Според проучване на ERGOSE, геостратегическата и логистичната стойност на мегапроекта Sea2Sea не може да останее незабелязана. Към момента на реализацията на проекта той може да привлече значителен процент от контейнерните товари, които традиционно преминават през Босфора. /БГНЕС

Категории:

Тагове: