„България и Македония. История и политика“ влиза във всички големи световни библиотеки на английски

Първата част на монографията „България и Македония. История и политика“, която оборва лъжите на македонските историци, вече е издадена и на английски език, предаде репортер на БГНЕС.

За книгата и нейното значение БГНЕС разговаря с издателя Димитър М. Димитров и проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания на БАН.

Първата част на монографията обхваща периода от античността до Балканските войни (1912-1913). В нейното написване участват 32 автори – „най-добрите в своите области, специално подбрани от акад. Георги Марков, който е научен ръководител на проекта“, заяви Димитър М. Димитров. Преводът е направен от англичанин, което прави текстът много по-добре разбираем за англоезичната публика.

Според проф. Вачков един от най-големите ни проблеми, който съществува в последните повече от 100 години, е, че българската гледна точка е слабо представена в западните държави и те почти не ни познават.

„България трябва да представи своята позиция по Македонския въпрос, защото на Запад не са длъжни да познават в детайли балканските проблеми. Точно това е големият принос на книги като „България и Македония. История и политика“, които показват нашата научна теза на английски език“, заяви ученият.

Той остро критикува липсата на активност.

„Това е един погрешен подход, който съществува от десетилетия при нас. Убедени сме в правотата на нашата теза и затова не полагаме някакви специални усилия да я представим, защото вярваме, че както преди 100 години много интелектуалци са ни подкрепяли, така и сега това ще е стане. За съжаление, нещата не стоят така“, подчерта проф. Вачков.

Той посочи, че българската теза може да е абсолютно правилна от гледна точка на историческите извори, но ако остане недобре представена, няма как да получи подкрепа.

„В тази връзка трябва да отбележим, че РС Македония полага огромни усилия за представи нейния разказ, който не е изграден на никакви исторически свидетелства. Скопие не само полага огромни усилия, но хвърля и огромни средства, за да пропагандира този свой фалшив исторически разказ. Това е нещо, с което трябва да се справим – да оборим тези фалшификации и книги, като „България и Македония. История и политика“ са нашето основно средство, с което можем да се противопоставим“, заяви проф. Вачков.

От своя страна издателят Димитър М. Димитров алармира, че на Запад доста хора не споделят българската позиция, защото са обработени от македонската историческа мисъл и пропаганда. Той се надява, че с такива книги ще можем да преобърнем ситуацията в наша полза, включително в Брюксел. „Книгата вече оферирана пред всички големи световни библиотеки чрез Народната библиотека и се надяваме да попадне там, където е необходимо да бъде“, добави той.

Малко по-късно през тази години, септември-октомври, се очаква да излезе от печат и втори том. Той също ще има английски превод, който ще се появи два-три месеца след българското издание.

„Вторият том започва с македонизма и извършеното от Коминтерна, включва периода на Втората световна война /1941-1945 г./ и българските инвестиции в Македония, разказва за случилото се след 1945 г. Той ще запълни изцяло всички празнини и ще получим отговор на всички въпроси, които задаваме“, заяви Димитър М. Димитров. /БГНЕС