България и още четири страни искат от ЕС спешна среща за нечестното снабдяване с ваксини

България и още четири страни призовават в писмо, публикувано днес, за среща на върха на ЕС, за да се обсъдят "огромните различия" в разпределението на ваксините, съобщава АФП.

Австрия, Чехия, Словения, България и Латвия са изпратили писмото, след като в петък австрийският канцлер Себастиан Курц предположи, че някои членове на Европейския съюз може да са подписали "тайни договори" с компании за ваксини, за да получат повече дози, отколкото имат право съгласно общоевропейските споразумения.

Курц и неговите четирима колеги са изпратили писмото до Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейската комисия, и Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет, в което твърдят, че „доставките на ваксини от фармацевтични компании до отделни държави-членки на ЕС трябва да се извършват на равна основа."

"Ако тази система не се спре, тя ще продължи да създава и задълбочава огромни различия между държавите-членки до лятото, когато някои ще могат да постигнат стаден имунитет, докато други ще изостанат значително", се казва в писмото. "Затова ви призоваваме да проведете дискусия по този важен въпрос сред лидерите възможно най-скоро", се казва в него.

Европейският съюз обвини за бавното разпространение на ваксини проблемите с доставките, заради което продължава да изостава от САЩ, Израел и Обединеното кралство по отношение на процента от населението, което вече е получило поне една доза. /БГНЕС