България иска справедливост и наказание за насилника на 18-годишната Дебора

В цяла България се провеждат митинги и шествия в подкрепа на момичето с 400 шева – жертва на жесток садист от Стара Загора. Огромна вълна на съпричастност и нетърпимост към несправедливостта, предаде репортер на БГНЕС.

София настоява за адекватно правосъдие и цялата строгост на закона

Законови промени, адекватно правосъдие и цялата строгост на закона. За това протестират граждани събрали се пред Съдебната палата в подкрепа на пострадалото 18-годишно момиче от Стара Загора, което бе нападнато с макетно ножче от 26-годишния Георги Георгиев.

Величка Георгиева, която е била жертва на домашно насилие, заяви за БГНЕС, че трябва да се променят много закони свързани с домашното насилие, защото според нея жената по никакъв начин не е защитена. “Тези, които нападат жените през повечето случаи са криминални проявени, лежали са по затворите. Трябва да има адекватно правосъдие, всичко трябва да се промени, защото дори когато една жена е пребита и се обърне за помощ към органите на реда, насилникът става още по-жесток”, смята Величка Георгиева, след което обясни, че ще продължи да протестира в защита на жертвите на домашно насилие.

Според Нели Виткова трябва да има максимално ефективни присъди, да се разчуе за тях и те да бъдат превенция за всеки, който си помисли да упражни насилие. “Аз съм жена, сестра, дъщеря, майка и не искам да живея в свят, където нещо подобно може да се случи и такъв психопат да се движи спокойно. Случаят с Дебора според мен е опит за убийство”, подчерта протестиращата. “Очаквам да се разследват и всички, които досега са се занимавали с делото”, изиска Нели Виткова.

Неделчо Костадинов поясни, че се е включил в протеста заради самия факт, че има насилие над жените. “Едно младо момиче на 18 години е нарязано с нож, това е мотивацията да съм тук. Трябва да има справедливост и всеки, който заслужава да влезе в затвора. Отсега нататък трябва да има законови промени и той да се спазва”, смята Неделчо Костадинов.

Хиляди млади хора скандираха „Оставка“ пред Съдебната палата.

Затвор за насилника с макетното ножче поискаха хиляди в Пловдив

С възгласи „Присъда“ хиляди пловдивчани изразиха подкрепата си към 18-годишната Дебора пред Съдебната палата в Пловдив. Те поискаха затвор за Георги Георгиев, който нанесе 400 рани с макетно ножче на момичето, както и оставката на съдия Татяна Гьонева от съда в Стара Загора, която квалифицира деянието му като лека телесна повреда. Множеството призова и за спешни реформи в съдебната система.
Родители бяха довели малките си деца на мирния протест.
„Нито една повече“, скандираха стотиците присъстващи в знак на подкрепа към всички жени станали жертви на домашно насилие. Имаше и плакати с надписи „Махнете чадъра над престъпниците“, а малко момченце беше сложило плакат на колелото си „Когато харесвам момиче му подарявам цветя“.
Протестът прерасна в шествие, което мина по Главната улица на града като скандираше „Искаме затвор“, с което недвусмислено заяви несъгласието си със скандалното решение на съдия Гьонева.
Припомняме, че това е третото посегателство над жена на 26-годишния Георги. Днес съдът му наложи постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, но защитата заяви, че ще обжалва решението.

Многолюдно шествие в Бургас

Морският град не помни такова многолюдно шествие и такова обединение зад кауза, предаде кореспондентът на БГНЕС от Бургас.
Основни организатори на мирното шествие са от Зонта клуб Бургас, които призовават да не си затваряне очите пред жестокостта, в която живеем и да се подчиняваме на неработещата съдебна система.
Кметът на Бургас Димитър Николов също подкрепи протеста като заяви, че няма нормален човек, който да не е съпричастен с болката на момичето, малтретирано по брутален начин от един мускулест садист.
Към протеста се присъединиха и от Тийн бум фест и Организацията за защита на българските граждани. Шествието ще премине по централните бургаски улици и ще стигне до сградата на община Бургас.

Търново изрази възмущение от бруталното насилие над Дебора

Близо 300 великотърновци, преобладаващо млади хора, се събраха на мирен протест под надслов „Не на насилието НАД ЖЕНИ“ пред Съдебната палата в подкрепа на 18-годишната жена от Стара Загора, която бе обезобразена зверски от Георги Георгиев, предаде кореспондентът на БГНЕС от старопрестолния град.
Протестиращите изразиха и възмущение от бруталното насилие над Дебора и неадекватния съдебен състав, не успял да я защити, и поискаха справедливо наказание за насилника. Протестът е част от националната инициатива и се организира от социалните мрежи.
„Дойдох, понеже имам дъщеря и съм жена, и чакам син, и намирам за тъжно при предполагаемо работещи системи, да стигнем до медиите, и до обществения натиск, за да се задейства нещо последните три дни! Вандалско е да разбиеш витрина или да откраднеш нещо, това е жестоко!“, сподели Михаела Пенева.
„Дойдохме тук, за да изразим нашата съпричастност и нашето разочарование от съдебната система с нейните решения, и да изкажем, че това просто е едно безумие и светът, в който живеем, е просто е болен, и се надяваме за справедливост!“, коментира и Славчо Пенев.
„Искаме да изкажем съпричастност към момичето и по този начин да изразим гражданската си позиция, че това не е нормално! Живеем в 21-ви век и тези неща не трябва да се случват и бих казала - нито един човек повече не трябва да става жертва на насилие оттук нататък!“, сподели Маринела Байчева от Велико Търново.

Благоевград поиска строга присъда за насилника с макетното ножче

Десетки благоевградчани се събраха в 18 ч. днес на мълчалив протест пред Съдебната палата в знак на съпричастност с 18-годишната Дебора, която беше жестоко нарязана с макетно ножче от Георги Георгиев, предаде кореспондентът на БГНЕС.
„Трябва да има реални промени в закона и справедливи присъди, за да могат децата ни да се чувстват спокойни в родната си страна. Причините за такова насилие според мен се коренят първо в семейството, проблеми в образованието, които се пренасят и в съдебната система. А сме тук със сина ми, за да подкрепим едно пострадало момиче, а причинилият й това да получи справедливо наказание“, каза Катя Лазарова.
„Тук сме за да се знае, че има гражданско общество, а за да се стигне до там един човек да направи такава жестокост, то той няма място сред нас“, каза Илиян Томанов.
По-строги присъди поиска Весела, а приятелят й Христо смята, че леката телесна повреда да стане средна, средната тежка, а извършителят на това зверство въобще не трябва да излезе от затвора.

Хиляди хора се събраха пред Съдебната палата в град Стара Загора още преди началния час на протеста, който беше обявен за 18.00 часа, предаде кореспондентът на БГНЕС от „града на липите“.

Малко по-рано Районният съд в града постанови, че Георгиев остава в ареста. Неговите адвокати обещаха да обжалват решението.
БГНЕС припомня, че на 26 юни около 23:30 ч. в полицията е получен сигнал от съседка на момичето, че то е потърсило помощ от нея. Младата жена била с множество порезни рани и обилно кръвотечение. Момичето било настанено в болница.
Задържаният Георги Георгиев е изпратил закани за убийство два дни преди трагедията. Това е станало чрез интернет приложение. На 24 юни обвиняемият е изпратил съобщение с текст „Направо те убивам”. На 25 юни съобщението гласяло „Ще ти закача главата”, а на следващия ден е извършено насилието.
На 5 юли е гледан процесът срещу Георгиев. Тогава определеният прокурор настоява, че мярката за неотклонение „задържане под стража” по отношение на обвиняемия е незаконосъобразна. От своя страна соченият за извършител обяснява, че не е виновен и настоява да излезе на свобода, за да се грижи за детето и жена си.

„Считам, че определението на Старозагорски районен съд, с което е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража” и не следва да бъде потвърдено, тъй като от събраните по делото доказателства, в частност от изготвената съдебно-медицинска експертиза, е видно, че на пострадалата не е причинена средна телесна повреда, каквото е обвинението за извършено точно такова престъпление. Ако се касае за извършено престъпление „лека телесна повреда”, вероятно то би било от частен характер, поради което считам, че определението следва да бъде отменено”, казва прокурорът по делото в началото на заседанието.
„Моля да се измени мярката ми за неотклонение. Да не съм задържан, защото няма да преча на разследването по делото. Не съм виновен, искам да се разбере всичко. Имам малко дете и ме чака, жена ми чака на мен и затова искам да ми се смени мярката”, са думите на Георги в съдебната зала.
Районна прокуратура-Стара Загора днес внесе искане в съда за задържане на обвиняемия Георги Георгиев за отправени закани с убийство спрямо 18-годишно момиче. /БГНЕС

Тагове: