България изпраща 50 военни да помогнат за евакуация на афганистанци от Косово

България се включва в небойна операция на НАТО за справяне с бежанската и хуманитарна криза, възникнала в резултат на събитията в Афганистан, реши днес Министерският съвет.

До 50 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България ще участват в небойна операция на НАТО на територията на Република Косово по подпомагане на евакуацията на определени афганистански граждани.

Приносът ни със сили и средства е в подкрепа на съвместните усилия на Алианса за справяне с бежанската и хуманитарна криза, възникнала в резултат на събитията в Афганистан, съобщиха от Министерство на отбраната.

БГНЕС припомня, че служебният премиер Стефан Янев съобщи от парламентарната трибуна тази сутрин, че в близките дни ще се събере Съветът за сигурност към Министерски съвет, за да приеме конкретни идеи и предложения.

Ситуацията в момента се контролира от МВР и неговите структури, към момента под ръководството на Гранична полиция личният състав, който патрулира, е оборудван с допълнителни средства за наблюдение и високопроходими автомобили, увеличен е с 600 души. Прегледани са всички планове, има допълнителна координация вкл. с представители на МО през изминалата седмица. Координацията опира до готовността за увеличаване на патрулите, вкл. с подпомагане от въоръжените сили, било по суша, въздух или море, ако е необходимо, уточни Янев. С моя заповед в МС с участието на всички министерства, службите за сигурност, агенции и НПО и БЧК е създадена координационна група със задача следене на обстановката, оценяване на факторите, така че този анализ на ежедневна база да е на разположение на държавата за вземане на незабавни мерки и реакция там, където е необходимо, подчерта служебният премиер. /БГНЕС