България на КОРЕПЕР: Няма как да решим въпроса с РСМ сега, да продължим през следващите седмици

По време на заседанието на Комитета на постоянните представители към ЕС /КОРЕПЕР/, която се проведе вчера, имаше дискусия относно подготовката на предстоящите срещи на най-високо равнище на 23-24 юли 2022 г., предаде репортер на БГНЕС.

КОРЕПЕР обсъди ревизирания проект на Рамкова позиция за РСМ и свързания с нея проект на заключения. Българският представител благодари "за положените дипломатически усилия от Френското председателство, както и за проявеното разбиране към българската чувствителност по темата от партньорите в ЕС". Според него предложението за първи път дава сериозен отговор на българските притеснения и би могло да доведе до удовлетворително решение и поради тази причина българското правителство е решило да го представи за разглеждане от парламента.

Тъй като към този момент парламентът все още не се е произнесъл, България изрази резервите си към предложението. /Заседанието на парламентарната комисия по външна политика е насрочено за утре в 15:00 часа, бел.ред./

Българският представител подчерта, че властите в София работят упорито за намиране на решение на спора между РСМ и България, но обърна внимание и на сложната политическа ситуация, свързана с вота на недоверие към кабинета. Той призова за разбиране и подчерта, че към днешна дата не може да изрази окончателна позиция до края на седмица.

БГНЕС припомня, че България разглежда пакета от три основни елемента – преговорната рамка за РСМ, заключенията на Съвета и двустранния протокол между България и РСМ. По време на дебата стана ясно, че по двустранния протокол има предварително разбирателство, но все още не е подписан. България смята, че е много важно това да стане в близките дни и подчерта, че предложената формулировка за езика не съвпада с Рамковата позиция.

Комисията следва да докладва за изпълнението на ангажиментите на РСМ в контекста на добросъседските отношения преди междуправителствената конференция, а не по време на провеждането й. Това ще позволи да бъде своевременно подготвена позиция на Съвета.

Европейският комисар по разширяването и доброъседството Оливер Вархеи изрази пълно разбиране по отношение на вътрешнополитическата ситуация в България. По време на дискусията няколко държави, сред които и Швеция, изразиха пълна подкрепа и разбиране за позицията на България. Според тях е много важно заключенията на Съвета да препращат към вече подписан двустранен протокол.

Срещата на лидерите на ЕС и страните от Западните Балкани ще започне на 23 юли 2024 г. /БГНЕС