България не е забранявала и не може да забрани несъществуващ клуб в Благоевград

Българската държава не е забранявала и не може да забрани нефункциониращия в Благоевград така наречен македонски културен клуб, предаде репортер на БГНЕС.

Това е частно финансиран проект и като такъв нито регионалната община, нито други държавни органи или институции могат да вземат отношение относно функционирането му. Въпросната инициатива е въпрос на частна договорка между собственика на имота и наемателя и органите на държавата нямат никаква намеса по отношение на нея.

Освен това след импровизираното „отваряне“ на клуба в присъствието на генералния секретар на президента Стево Пендаровски и лидера на опозиционна партия ВМРО-ДМПНЕ Християн Мицкоски в Благоевград, въпросният въобще не е заработил и оттогава е заключен, предаде кореспондентът на БГНЕС от Благоевград.

Реакцията на агенцията е в отговор на официалното изявление по-рано днес на лидера на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, за което БГНЕС съобщи, че е внесъл в парламента на РСМ предложение да бъда затворени незабавно българските клубове в Северна Македония като реципрочна мярка заради затварянето на културния клуб в Благоевград.

„Не бива да се чака и трябва без забавяне да се пристъпи към незабавно закриване на тези клубове, които са отворени на наша територия. Това е политическа реципрочност заради затваряне на клуба в Благоевград“, заяви председателят на ВМРО-ДПМНЕ. По думите му не трябва да се допуска и нов, „дори и да носи името на Пейо Яворов или Димитър Благоев“.

БГНЕС припомня, че по-рано от българското МВнР заявиха, че отварянето на частния клуб на 30 октомври в Благоевград се възприема като провокация. Между България и РСМ функционира спогодба от 2003 г., която предвижда създаването на Културно-информационен център на България в Скопие и съответно на РСМ в София. За създаването на техни филиали и нови културно-информационни центрове ще бъде необходимо ревизиране на цялата спогодба или сключване на нова, а това е един изключително дълъг процес. "Подобна инициатива все още няма. За да бъде успешна такава, трябва да има два фактора - страната, която предприеме инициативата, първо, трябва да си даде сметка доколко тя съвпада с това, което е записано в Договора за добросъседство и в протоколите към него (2019 – 2021 г.), и, второ, дали ще бъде посрещната подобна инициатива с необходимото ниво на доверие в приемащата държава“, завиха от МВнР.

„Очевиден е опитът на опозиционни македонски партии да провокират напрежение в София и в Скопие чрез отварянето на частен клуб с името на български поет“. Това бе посочено още в позицията на Министерството на външните работи за предстоящото откриване на клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград.

„Очевидно става дума за отклоняване на общественото внимание от борбата на българите за права в Северна Македония. Физическо лице, което се представя за част от несъществуваща неправителствена организация, е наело частно помещение от друго физическо лице. Семейството на Никола Вапцаров е възмутено от използването на името на поета в подобни провокации, не е дало разрешение и подчертава българското самоопределение на поета“, подчерта по-рано Костадин Коджабашев, зам.-министър на външните работи.

Според разпространена по-рано информация, културният център е ръководен от Македонското сдружение за защита на основните индивидуални човешки права – „организация, която защитава правата на угнетеното македонско малцинство в България”. Уточнява се, че сдружението получава финансови средства от Македонското международно движение за правата на човека.

БГНЕС припомня, че на 14 октомври Комисията за защита от дискриминация обяви, че "българският клуб Иван Михайлов от Битоля дискриминира и обижда антифашистите от Народно-освободителната борба".

През последните месеци в РСМ бе организирана мощна антибългарска кампания по повод на двата български клуба - "Ванчо Михайлов" в Битоля и "Цар Борис III" в Охрид. Първият клуб бе опожарен, а виновникът пуснат на свобода. Срещу втория при откриването бяха хвърляни камъни и яйца.

На 17 октомври депутатите от парламента на РС Македония одобриха да се внесе по съкратена процедура предложеният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, а предложението бе прието с пълно единодушие от всички присъстващи 84 депутати без нито един „против“ или „въздържал се“. /БГНЕС