България експулсира още един руски дипломат, Русия обещава отговор

Русия няма да остави без отговор неоснователните и провокативни обвинения от Чехия и България. Това съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

"Русия реагира и ще реагира. Подобни абсолютно неприемливи провокативни стъпки и абсолютно неприемливи, неоснователни и бездоказателствени обвинения срещу Русия няма да останат без реакция", каза говорителят на Кремъл.

В същото време прессекретарят на президента не уточни какви точно ответни мерки ще бъдат предприети от Русия.

"Не искам да конкретизирам, не виждам смисъл в това", каза той. „При всички случаи всякакви действия на Русия ще бъдат извършени в наши собствени интереси“, добави Песков.

Успоредно с изявлението на Песков, Министерството на външните работи на Република България обяви още един руски дипломат за персона нон грата. То поиска правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе задълбочен и сериозен разговор с посланика на Руската федерация в София. България желае да поддържа равнопоставени и взаимноизгодни отношения с Русия и в тази връзка настоява за активно и резултатно съдействие от руска страна за изясняване на обстоятелствата около инцидентите на наша територия.

Обърнато бе и внимание на някои публични коментари на официални руски представители, които българската страна смята за напълно неуместни.

"Ние сме партньори и съюзници в ЕС и НАТО, но това не означава, че имаме стопани, както заявихте наскоро пред медии. Българските служби работят единствено в интерес на националните ни интереси", каза Захариева пред руския посланик.

Българският първи дипломат заяви, че МВнР си запазва правото за още ответни действия и настоятелно поиска от посланика руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

В сряда представителят на главния прокурор на България Сийка Милева заяви на брифинг, че прокуратурата подозира шестима руснаци в участие в организирането на четири експлозии в оръжейни заводи в страната, където са били съхранявани продукти, принадлежащи на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, припомня ТАСС.

Потенциалът за конфронтация около Русия има тенденция да расте, това е тревожно, каза още Песков.

В случай на ограничения, могат да се намерят аналози на SWIFT и други системи, допълни той.

БГНЕС припомня, че заяви Жозеп Борел заяви по-рано пред ЕП, че Европейският съюз няма правомощията да замрази строителството на газопровода „Северен поток-2“ или да изключи Русия от системата за международни плащания SWIFT.

SWIFT е международна частна организация, затова ЕС няма правомощия там. Що се отнася до „Северен поток“, темата е противоречива, заяви върховният представител на ЕС по външни въпроси и политика за сигурност.

Той припомни, че този проект не е в полза на диверсификацията на енергийните източници за ЕС. Но строителството се осъществява от частни компании и ЕС няма инструментариум да вземе решение за неговата съдба.

Коментарът му беше в отговор на предложение на евродепутати Русия да бъде изключена от SWIFT и да се замрази "Северен поток - 2"./БГНЕС