България отстъпи на Германия след петгеймова битка в Лигата на нациите

Мъжкият национален отбор на България отстъпи на Германия след петгеймова битка с 2:3 (20:25, 25:22, 16:25, 20:25, 10:15) във втория си мач от група 2 на Лигата на нациите в Отава (Канада). С това тимът, воден от Николай Желязков, записа първа точка в световната надпревара, която му отрежда дванадесето място във временното класиране.

Стартов състав: Георги Сеганов, Радослав Парапунов, Аспарух Аспарухов, Мартин Атанасов, Алекс Грозданов, Светослав Гоцев - Мартин Иванов-либеро (Алекс Николов, Денис Карагин, Светослав Иванов, Николай Колев).

Алекс Николов (л) бе най-резултатен за нашите с 23 точки.

Германия стартира стабилно в мача, докато българите имаха трудно начало. Бундестимът поведе със 7:3 и увеличи аванса си на 17:12 в средата на гейма. Националите се отърсиха от напрежението и намалиха пасива си до 20:22, но за повече нямаха сили. Съперниците запазиха самообладание, отбелязаха три последователни точки и взеха гейма за 1:0.

България показа друго лице във втората част. Нашите се разиграха и на свой ред започнаха мощно със 7:3 и 11:6. Германия тръгна на щурм и изравни при 14:14. Гонитбата в резултата продължи до равенството 22:22. Във важния момент съперникът сгреши и даде точка предимство на нашите 23:22. Единичен блок на Алекс Грозданов увеличи преднината ни, а успешна атака на Мартин Атанасов сложи край на гейма и волейболистите ни изравниха 1:1.

Родните представители не съумяха да използват натрупаната инерция и не запазиха темпото. Германия върна увереността си и стабилизира посрещането си. Съперникът отново започна да диктува темпото и натрупа първоначална преднина. До края инициативата не бе изпусната и Германия затвори гейма с голяма разлика, като поведе за 2:1.

„Лъвовете“ показаха желание и воля да се борят, като в четвъртата част отново последаха силни минути. Щурмът доведе до размяна на ролите и ново подчинение на опонента. В основата на запазването на аванса в решителните моменти бе Мартин Атанасов, който имаше отлични изяви в атака. Той отбеляза и победната точка в гейма, като България изравни за 2:2 и докара развоя до тайбрек.

В петата решителна част нашите не запазиха възхода. Германците отново се събраха и демонстрираха че са по-класният им на игрището. Те бяха и водещият тим и не допуснаха обрати. Германия спечелиха гейма след ас на капитана си Кристиан Фром и се поздрави и с крайното 3:2 в своя полза за втори успех в Лигата.

С най-голям актив за България бе Александър Николов с 23 точки ( 2 блока, 1 ас). Мартин Атанасов завърши с 17 точки ( 3 блока, 1 ас). Алекс Грозданов добави 8 точки (3 блока). За Германия реализатор стана капитанът Кристиан Фром, който реализира 21 точки (2 аса, 2 блока). В третия си мач националите излизат срещу световния шампион Полша. Двубоят е на днес от 23:00 часа българско време. /БГНЕС