България почита азбуката

Венци и цветя обсипаха паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека в София на днешния празник. В цялата страна днес, 24 май, има тържества за празника, който отбелязваме и под ново име - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, предаде репортер на БГНЕС.

Тържествената част в София се състоя в интервала между 9.00 и 10.00 часа, когато на паметника на светите братя дойдоха президентът Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, служебният премиер Стефан Янев, членове на правителството, кметът на София Йорданка Фандъкова и много официални лица. Празничното настроение пред библиотеката обаче ще продължи цял ден. Опашката от млади и възрастни хора, чакащи да поднесат цвете, стига до Софийския университет.

"Държавата на духа никога не е загивала в България и от всички нас зависи да я предадем на следващите поколения", заяви президентът Радев. Държавният глава поздрави всички учители, книжовници, хора на знанието, които днес продължават да укрепват българския дух и да разпръскват тъмата на подмяната.

В поздравлението си служебният премиер Стефан Янев посочи, че 24 май е един от най-светлите ни национални празници – Ден на писмеността ни и на словото – символи на силата, непоклатимостта и устрема на българския дух и на непреходната ни национална идентичност.

"Българската азбука е най-великото обещание за вечност, за безсмъртие на нашата нация. Тя ни дава надежда, че народът и държавата ни, освен славно минало, ще имат и славно бъдеще, че българската книжовност и неповторимото ни културно наследство ще пребъдат", заяви Янев.

В приветствоето си за празника просветният министър Николай Денков заяви, че днес е един от най-значимите български празници, символ на достойнство, традиция и духовност, на който отдаваме почит на великото дело на светите братя Кирил и Методий. "Създаването на българската азбука е едно от най-забележителните събития в историята на човешката култура. Неговото значение отдавна е надскочило границите на България и е сложило своя отпечатък върху развитието на цяла Европа, а и извън нея", каза той.

Днес България е част от една общност, обединяваща много държави на Стария континент, а нашата азбука, наред с латинската и гръцката, е една от трите азбуки на тази общност. Българското слово е свещено! То ни обединява като народ и ни кара да се гордеем, че сме различни и неповторими. В световното културно наследство името на България винаги ще свети с буквите на солунските братя и с първите думи, преведени от Константин-Кирил Философ на български език: "В началото бе словото…", казва още проветният министър Денков.

Негово Светейшество Българския патриарх Неофит също отправи поздравление към учителите, университетските преподаватели, научните и културни работници, библиотечните и читалищни дейци и хората на словото.

Ето защо, днес свеждаме глави не само пред образите на първоучителите, но и пред всички онези, които безшумно, с постоянство и всеотдайност продължават да градят внушителното здание на нашата духовност и просвета, на нашата българска наука и богата култура. В този светъл празничен ден светата Православна църква отправя своите молитви към Всемилостивия Бог да благоволи над всички тях и над целия български народ, да ни пази от духа на леността и нерадението, за да можем, верни на заветите на нашите предци, да съхраняваме и да доизграждаме построената от тях държава на Духа – скъпата на сърцата ни Майка България!", заяви патриарх Неофит.

Традиционно, бившият премиер Бойко Борисов отправи поздрави си чрез Фейсбук.

"Създаването на българската азбука и отстояването на правото на един народ да слави Бога и да се бори за свой език е било революция в тогавашния свят, революция на правото да знаеш! Нашите предци са ни дали език, който да ни свързва, чрез който да създаваме общности и който да ни помага да работим заедно за успехите на България. Това е наследство, което трябва да използваме днес, за да има по-добри дни за идните поколения", написа Борисов по повод празника.

Празничното настроение продължава не само в София, а и в цялата страна. Има организирани литературни четения и шествия на буквите, срещи с български писатели.

24 май честват и сънародниците ни зад граница, както и приятелите на България по света.

За празника на българските букви е изработен двуезичен видеоклип, разказващ историята и пътя на арт инсталацията „Българските букви/Скритите букви“, как се изработват буквите, „животът им“ в София и Пловдив и изключително успешното международно представяне под името „Българските букви“ в Париж, Рабат, Берлин и Будапеща. Проектът, който се реализира за първи път през 2018 г., представлява 12 оригинални пейки с формата на уникалните за кирилицата букви, всяка от които свързана със стихотворение и в превод на съответен език на съвременен български поет. /БГНЕС