България препотвърди позицията за РСМ, кабинетът да изпълнява единната позиция

България препотвърди позицията за започване на преговори на РСМ с Европейския съюз, правителството трябва да изпълнява тази позиция. Това реши КСНС на днешното си заседание, предаде репортер на БГНЕС.

Даването на съгласие за започване на преговори за членство в ЕС на РС Македония да не се обвързва със срокове, а с реални резултати, включително и по отношение правата на македонските българи. Това заяви президентът Румен Радев след заседанието на КСНС по темата за евроинтеграцията на РС Македония.

Никога не сме отричали и не отричаме правото на гражданите на РСМ да се определят на база собствено самосъзнание и да пазят своите езици по конституция. България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи в РСМ. Политиката на дискриминация на македонските българи, 120 000 души, в последно време ескалира, припомни Радев.

Правата на македонските българи са ключов момент от копенхагенските критерии за членство в ЕС и не могат да бъдат предмет на преговори, добави той.

Необходими са всеобхватни и ресурно осигурени действия за възстановяване на доверието и активирането на сътрудничество. От особено значение са проектите осигуряващи транспортна и дигитална инфраструктура с акцент върху Коридор 8. Това ще даде импулс за преговорния процес, подчерта Радев.

Членовете на КСНС отбелязаха и постигнатото до момента. Очертава се възможност за съгласие в някои сфери. Решаването на политическите въпроси ще ускори напредъка във всички останали области.

КСНС прие следните предложения:

-При провеждане на външната политика на страната МС да спазва националната позиция на България, като спазва изискванията от Договора през 2017 г, Рамковата позиция от 2019 г. и декларацията на 44-ото НС;

-Даването на съгласие за началото на преговори за влизане на РСМ в ЕС да не се обвързва със срокове, а с реални резултати, особено по отношение на македонските българи

-Изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на изпълнението на Договора от 2017 г. в преговорния процес за членство на РСМ в ЕС.

-Изпълнителната власт да изготви и обезпечи план за действие с мерки за постигане на осезаем напредък във всички области на двустранните отношения.

-Изпълнителната власт да предложи на партньорите в РСМ създаването на съвместни работни групи по области в съответствие с Договора от 2017 г.

-Изпълнителната власт да предприеме мерки за ускоряване изграждането на Коридор номер 8 съвместно с РСМ и Албания, като единен проект – автомагистрала, жп линия, енергийна и дигитална свързаност.

-НС да предложи на законодателния орган на РСМ създаване на структуриран диалог между групи за приятелство и парламентарни комисии, който да засили доверието и да подпомага цялостния процес.

БГНЕС припомня, че Консултативният съвет по национална сигурност, свикан от президента Румен Радев по въпроса за евроинтеграцията на РС Македония, продължи повече от пет часа и половина.

Президентът смята, че процесът на евроинтеграция на РСМ трябва да бъде ускорен, но само при зачитане на националния интерес.

Премиерът Кирил Петков иска да насърчи сътрудничеството между двете страни, особено в областта на икономиката. На 18 януари, българският премиер ще отиде в Скопие на среща с бъдещия северномакедонски лидер Димитър Ковачевски.

Малко преди започването на заседанието на КСНС ВМРО организира протест пред Президентството и призова парламентарно представените партии да не отстъпват от позицията на София за започване на преговори на РСМ с ЕС. ВМРО също така се закани, че може да поиска свикване на референдум, ако България промени позицията си по въпросите за РСМ и членството ѝ в ЕС. /БГНЕС