България с първа точка в световните квалификации след реми в Белфаст

Северна Ирландия и България завършиха при нулево равенство в световна квалификация от група С за Мондиал 2022 в Катар.

За Ясен Петров това бяха първи точки начело на националния отбор.

„Лъвовете“ започнаха с шест промени в състава в сравнение със загубата от Италия, като на терена се завърна Кирил Десподов, който лекуваше контузия след двубоя с Швейцария. На стадион „Уиндзор Парк“ в Белфаст нашите имаха претенции за дузпа за игра с ръка на Джони Еванс, но главният съдия от Израел подмина исканията за единадесетметров наказателен удар. Първият и единствен точен удар до почивката дойде в 11-та минута, когато Джон Магенис стреля с глава, но без проблеми за стража Даниел Наумов, който дебютира с националната фланелка. Домакините продължиха да бъдат по-активни, главно през фланговете, като стигнаха до най-сериозната си опасност чрез Стюарт Далас, чийто удар с глава срещна напречната греда.

Отново Магенис стреля с глава в аут след остро центриране. Родните национали стигнаха до едно разбъркване и неточен изстрел на Валентин Антов след грешка на вратаря на северноирландците Бейли Пийкок-Фарел. В края на полувремето капитанът ни Георги Костадинов получи травма и бе заменен от Петър Витанов. Лентата получи Десподов, но за кратко – на почивката на терена Антонио Вутов бе заменен от Димитър Илиев, който пое лентата от атакуващия играч на Лудогорец.

В самото начало на втората част коварен шут на Гавин Уайт предизвика намеса на стража на ЦСКА 1948 Наумов. Домакините продължиха да натискат в търсене на пробива, но така и не намираха път към българската врата. От своя страна, „трикольорите“ се отчетоха с един опит за бърза контраатака, но пасът на Георги Йомов към Десподов не успя заради съобразителното излизане от голлинията на Пийкок-Фарел. Последваха два опасни удара на резервата Найъл МакГин, които за щастие на „лъвовете“ минаха встрани.

В добавеното време на срещата България можеше да стигне и до пълния комплект точки, но ударът с глава на Димитър Илиев бе спасен блестящо от Пийкок-Фарел. Друга от нашите смени – Атанас Илиев, също стреля с глава, но над вратата при последната ситуация в мача. Така, Ясен Петров записа първи точки начело на България след двете поражения от Швейцария и Италия. Нашите остават без успех извън дома в последните си 11 гостувания. От своя страна, Северна Ирландия продължава да търси дебютна победа под ръководството на Йън Баръклъф, като серията без успех достигна 12 мача.

Имобиле (л) вкара втория гол във вратата на Литва.

В другия двубой от групата Италия стигна до трета победа от също толкова срещи с един и същи резултат – 2:0. „Скуадра адзура“ надви Литва с голове след почивката на Стефано Сенси и Чиро Имобиле от дузпа. Тимът оглавява класирането с девет пункта, а втори е Швейцария с шест точки от две изиграни срещи. /БГНЕС