България със седем боксьори на Европейското първенство по бокс за младежи

България ще бъде представена от седем боксьори на Европейското първенство по бокс за младежи (17-18 години) в Будва, което ще се проведе в периода 14-24 октомври, предаде репортер на БГНЕС. Старши-треньорът на младежите Борислав Бояджиев е планирал да замине за Черна гора с осем състезатели, но на един от последните спаринги Румен Руменов е получил контузия.

Старши-треньорът на младежите Борислав Бояджиев

"Подготовката върви по план. Бяхме предвидили участие на първенството да вземат осем боксьора, за съжаление, в категория до 68 кг на един от последните спаринги Румен Руменов счупи палеца на дясната си ръка и няма да може да участва. По този начин отборът намалява с един човек. Участваме с един доста опитен и добре подготвен състав, няма боксьор от тези, които участват на това първенство, който да не е участвал на голямо първенство, само един от тях не е печелил медал в различните възрасти. Момчетата са достатъчно опитни и са наясно какво трябва да направят, за да постигнат добър резултат и мисля, че са много добре мотивирани", коментира Бояджиев в Пресклуб България днес.

Най-изявените ни боксьори в Будва ще бъдат Радослав Росенов (категория до 60 килограма) и Уилям Чолов (75 кг), които ще преследват своите четвърти европейски титли. Пълният състав на България за Европейското за младежи: 57 кг - Даниел Кирилов; 60 кг - Радослав Росенов; 63 кг - Красимир Джуров; 75 кг - Уилям Чолов; 80 кг - Георги Стоянов; 86 кг - Георги Стоев; 92+ кг - Кирил Борисов.

На въпрос на БГНЕС Бояджиев разкри, че неговите възпитаници правят спаринги с мъжкия национален отбор и изрази задоволство от тяхното представяне. "Вече втора седмица правим съвместни спаринги с мъжкия национален отбор, надявам се и ние да сме полезни на тях за подготовката на мъжкото Световното първенство, както те са полезни на нас в подготовката за младежкото. Те стоят равностойно, някои от тях стоят и по-добре. Дали и кога ще навлязат в мъжкия бокс е решение на старши-треньора на мъжкия национален отбор. Аз малко или много съм пристрастен, но в бокса преминаването от младежка в мъжка възраст трябва да става внимателно, за да не загубим боксьорите, да не прегорят, да не получат контузии. Много внимателно трябва да се подходи. Всеки един от момчетата има място в мъжкия отбор, може би към днешна дата, без да омаловажавам някого, Чолов и Руменов ще са титуляри в своите категории", каза треньорът на младежите.

Генералният секретар на Българската федерация по бокс Светослав Сапунджиев коментира скандала в аматьорския бокс, разразил се в последните дни след доклада на Ричард Макларън, който показва съдийски манипулации на мачове на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година. В доклада на Макларън е намесено и името на бившата директорка на родната Федерация Стела Стоянова, а все повече се засилват слуховете, че боксът може да бъде изваден от програмата на Олимпийските игри в Париж през 2024 година. "Докладът е направен, излязъл е и там пише всичко, което са свършили. От тук-нататък очакваме развитие. Каквото е станало, е станало. Все пак този доклад е от периода 2014-16. И аз чакам с нетърпение, чета внимателно. Не вярвам боксът да не остане (в олимпийското семейство). Преди години имаше същият проблем с борбата. Не вярвам да се стигне дотам, но времето ще покаже, не го решаваме ние във Федерацията по бокс", отговори Сапунджиев на въпрос на БГНЕС. /БГНЕС