България-САЩ: Енергийното ни партньорство ще продължи поколения напред

Министърът на енергетиката Румен Радев и помощник-секретарят по международните въпроси в министерството на енергетиката на САЩ Андрю Лайт подписаха междуправителствено споразумение между САЩ и България за сътрудничество в ядрената енергетика, предаде репортер на БГНЕС.

Документът има за цел да създаде рамка за задълбочаване на сътрудничеството по проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ и ядрената програма за граждански цели в Република България въз основа на принципа на взаимната изгода и като се вземат предвид общите интереси и цели на двете държави.

Министърът на енергетиката Румен Радев посочи, че са подписали важно междуправителствено споразумение, което затвърждава ангажиментите на България и САЩ за стратегическо ядрено партньорство.

„България е държава с почти половинвековен опит в сигурното и надеждно управление на ядрени реактори с утвърден качествен професионален и експертен експлоатационен ресурс и изграден сериозен регулаторен капацитет. САЩ са лидер в областта на ядрените технологии, безопасността и сигурността и неразпространението на ядрени материали с над 65-годишен опит в износа на ядрени енергии и богат и експертен опит. Това споразумение е израз на споделената ни визия за развитие на ядрената енергетика“, обясни той.

Радев посочи, че основен ангажимент както за България, така и за САЩ е постигането на най-високите стандарти за ядрена безопасност и сигурност. „С подписаното споразумение двете страни изразяват сътрудничество по проекта за изграждане на ядрени мощности на площадката на АЕЦ “Козлодуй”. С това споразумение работим активно за постигане на общата ни цел за по-безопасно, по-чисто и по-устойчиво бъдеще при това осигурявайки по-достъпна и сигурна енергия”, каза още Радев.

Помощник-секретарят по международните въпроси в министерството на енергетиката на САЩ Андрю Лайт отбеляза, че за последно е бил в България през 2021 година. „Радвам се, че след три години съм тук и подписвам това споразумение. Нямаме търпение да работим с България. Виждаме, че България се превръща в лидер в региона по отношение на декарбонизацията и енергийната сигурност“, подчерта той. Според него стратегическото партньорство в енергийния сектор ще продължи с десетилетия. „Това е партньорство, което ще продължи поколения напред“, смята Лайт. По думите му подписването на споразумението е доказателство за силното приятелство и сътрудничество между двете държави. Според него ядрената енергия трябва да играе важна роля за енергийната независимост. /БГНЕС