България се обединява с 10 държави за укрепване на ядрената енергетика

Единадесет държави - в това число и България, обещаха да "засилят сътрудничеството" в областта на ядрената енергетика, което според тях ще помогне на Европа да се откаже от изкопаемите горива, отделящи въглерод, предаде АФП.

България, Хърватия, Чешката република, Финландия, Франция, Унгария, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия и Словения се съгласиха "да подкрепят нови проекти" заедно със съществуващите ядрени централи, се посочва в изявление, публикувано по време на срещата на министрите на енергетиката на ЕС в Стокхолм.

"Ядрената енергия е един от многото инструменти за постигане на нашите цели в областта на климата", за производство на електроенергия за задоволяване на потребителското търсене и "за сигурност на доставките", заявиха те.

Министрите от 11-те държави разгледаха и възможностите за по-нататъшно научно сътрудничество в областта на ядрената енергетика и за обмен на най-добри практики за решаване на въпроси, свързани с безопасността.

Франция, която отдавна разчита на атомна енергия, е начело на усилията за изграждане на по-тесни европейски връзки в областта на ядрената енергетика.

Преди срещата на министрите кабинетът на министъра на екологичния преход Агнес Паниер-Рунашер заяви, че целта на Франция е да "създаде ядрен съюз".

Париж вярва, че ядрената енергия може да помогне на страната и на Европа да постигнат целите си в областта на климата, особено за производството на "зелен" водород за транспорта и промишлеността.

Въпросът обаче раздели Европа и няколко държави от ЕС са твърдо против, като Германия и Испания са водещи в критиките.

Австрия, Германия и Люксембург потвърдиха в Стокхолм противопоставянето си на развитието на ядрената енергетика в Европа.

"Ако искаме да спечелим надпреварата с изменението на климата, трябва да сме бързи", заяви в понеделник министърът на енергетиката на Люксембург Клод Турмс, като добави, че изграждането на нови ядрени централи ще отнеме 15 години.

"Това е много повече идеология, отколкото практичност", добави той.

В момента ЕС обсъжда реформата на пазара на електроенергия, която също раздели блока.

Франция препоръчва дългосрочни енергийни договори на гарантирани цени, които биха били от полза за ядреното производство, но Германия е категорично против подобна стъпка. /БГНЕС