България се превръща в център на игралния туризъм в Европа

През последните години България успява да се наложи като нова водеща туристическа дестинация благодарение на възможностите за луксозен, спа и развлекателен туризъм, които предоставя. Една област, която значително допринася за това разрастване, е процъфтяващият сектор на игралния туризъм, който предлага уникална комбинация от вълнуващи изживявания, достъпни цени и първокласни съоръжения. Пример за успешни събития, които секторът организира и които успяват да привлекат както българска, така и чуждестранна аудитория, са поредицата турнири Palms Royale Poker Series.

Според данни на Националния статистически институт през 2023 г. е отчетен ръст в посещението на чуждестранни туристи в България - 12 627 547 туристи в сравнение с 10 887 952 за 2022 година. Развитието на игралния сектор е фактор, допринесъл за тези резултати, особено в столицата, районите по южната граница на България и Черноморието. Наблюдава се завишен човекопоток от държавите съседки Гърция, Турция и Румъния, както и от държави от Близкия Изток, примерно Израел.

Утвърждаването на България като дестинация за игрален туризъм в Европа дава конкурентно предимство за страната ни пред други европейски държави, произлизащо от комбинацията от развлекателни активности, достъпен, но луксозен туризъм и природни забележителности, на които всеки желаещ може да се наслади. Благодарение на това броят на туристическите обекти расте постоянно, заетостта в хотелиерството, ресторантьорството и строителството също се увеличават, а инфраструктурата постоянно се подобрява, заради направените инвестиции.

Това, от своя страна, стимулира развитието на българската икономика, като се отбелязва ръст в генерираните за държавата приходи от игралната индустрия в края на 2023 г. Браншът успява да се утвърди като динамичен играч на пазара, предоставяйки непрекъснато нови и различни преживявания за клиентите. Такъв тип са и поредицата покер турнири Palms Royale Poker Series, едно от които се проведе през последната седмица на март с общ награден фонд от 250 хиляди евро. Очаква се, че през настоящата 2024 година ще бъдат организирани още 3 събития от същия калибър, които се утвърждават като най-големите за бранша по интерес и награден фонд в България.

Освен приноса си към местната икономика чрез стимулиране на туризма и създаване на работни места, събития като Palms Royale Poker Series също играят решаваща роля в популяризирането на България като предпочитана дестинация за игрален туризъм. Уникалната комбинация от достъпни цени, висококачествени съоръжения и оживена социална сцена прави страната привлекателна както за опитни професионалисти, така и за начинаещи ентусиасти.

В заключение, нарастващата популярност на игралния туризъм в България се дължи на различни фактори, сред които и организирането на събития за международната публика. Чрез предоставяне на изключителни изживявания, първокласна инфраструктура и топ място за почивка, България се позиционира като център на игралния туризъм в Европа, привличайки играчи от всички краища на континента и стимулирайки икономическия растеж в процеса. /БГНЕС