България се прости с Татяна Лолова - царицата на комедията

Приятели, близки и колеги изпращат Царицата на комедията Татяна Лолова в последния ѝ път към небесния театър. С цвете в ръка, те се извиха на опашка, за да отдадат последна почит пред лика й в театъра, където Лолова играе през по-голямата част от живота си, предаде репортер на БГНЕС. Актрисата издъхна преди дни, на 87 годишна възраст.

Всички дошли да се поклонят пред нея бяха единодушни, че с нейната кончина си отива последната комедийна актриса от трупата актьори от ранга на Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова.

"Тя е човек, който първо не може да забравиш. Вървях по ул. "Раковски" и се сетих за Апостол Карамитев, който летеше като ходеше, а пък Таня плуваше като ходеше. Винаги се сещам за това и бих искала да съм по стъпките на Апостол, ако може и на Таня. Но един от последните мохикани си отиде, едно поколение излетя", каза Мария Статулова и добави, че трябва да ги помним с добро, със смях, с радост, с красота.

Директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов заяви, че в такива мигове трябва да се огледаме в загубата, която имаме и да си дадем сметка, че не всеки ден се раждат такива светли енергии и хора.

„Ние губим един от големите си примери затова как светът може да изглежда наистина усмихнат, да изглежда светещ. Това е тъгата. Никой от нас няма да остане на тази Земя, ясно е това, въпросът е как ще живеем. И Таня ни даде един изключително топъл, усмихнат пример за това как трябва да стъпваме по тази земя, особено във време, в което живеем – такава омраза, такива лъжи, такава агресия. Имаме нужда от това да се сетим и като си мислим за нея някак си светът да изглежда по-топъл и уютен и да правим добро“, коментира Сърменов и добави, че не бива да чакаме наготово да се появи такова поколение като тези актьори, а да работим за създаването му.

Актьорът Светослав Пеев беше категоричен, че Татяна Лолова е била човек на света, не само на България.

„На всичко отгоре беше и много талантлива. Да не говорим каква красавица беше. Тя и накрая си остана една красива жена за своята възраст. Като млада беше уникално красиво същество. От 100 години ти само нея гледаш. Отива си един човек, една индивидуалност, неповторим човек“, сподели той.

Мария Грубешлиева – Муки, дъщерята на голямата Стоянка Мутафова също отдаде почит.

„С много голяма любов от дете към нея. Те бяха двете в Сатиричния театър, играха много заедно. Много ми е мъчно. Обичаха се, въпреки че се говореха разни работи, те се обичаха една друга. Всяка от двете оценяваше таланта на друга, и двете знаеха, че са талантливи. Не знам защо ги сравняваха, тъй като бяха различни. И двете бяха комедийни, но бяха доста различни. Бяха с много добри отношения една към друга докрай“, заяви тя и сподели, че когато майка й починала, Лолова дошла на поклонението на Мутафова и ридаела от мъка в нея.

„Една голяма звездна епоха си отиде. Вярвам, че ще се съберат горе на звездната сцена и там да продължат, това което тук беше един живот“, каза още Грубешлиева.

Телевизионният водещ Драгомир Драганов си спомни, че Татяна Лолова е била първият гост в предаването му „Чай“

„Лично аз съм дълбоко емоционално свързан с нея и съм признателен, и благодарен на Бог, че ме срещна с тази жена. Тя озари с прекрасните си думи за цирка моето дълбоко преклонение към това изкуство в документалния филм „Мокър от дъжд не се бои“. През годините имахме десетки срещи и винаги ще помня житейската й мъдрост да си над нещата, над дребните неща от живота. Таня беше истинско слънце, тя беше светлината и тя за мен угасна, но ще я пазя в сърцето си и ще ме озарява по пътя през трудните неща“, спомни си Драганов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че Лолова е слънце за нея, което никога няма да я напусне.

„Днес се покланяме пред нейната памет, пред нея, пред нейния талант и изкуството. Една от най-обичаните български актриси си отиде, но ни остави усмивката си. Тази усмивка винаги ще бъде с нас и мисля, че всички българи ще я запомним с това и ще продължим да се усмихваме когато я видим в нейните прекрасни роли“, заяви столичният градоначалник.

Вежди Рашидов добави, че Лолова е била велик човек и също се поклони пред нея.

„Страшна жена. Вулкан беше - изригваше. Такива хора се помнят много дълго. Ние бяхме много добри приятели. Жалко, защото едно сърце, което винаги ни даваше кураж, надежда, че животът може да е по-усмихнат, една широка душа. Изключителна жена, а да не говорим за таланта й. От изчезващия вид – такъв човек“, заяви Рашидов.

Погребението на голямата актриса ще се състой в тесен семеен кръг. /БГНЕС