България ще даде на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси

България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси, съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

"На база на решението на парламента, което беше взето, ние ще отпуснем помощ на Украйна. Но танкове – да, няма, мисля, че ставаше дума за леко стрелково оръжие и някои боеприпаси. Това, с което помагаме, е именно това, с което можем да си позволим да помогнем в момента, така че българските граждани да нямат притеснения. Българската армия остава в пълна възможност да реагира при опасност", заяви Стоянов.

Помощта, която България ще предостави няма да засегне боеспособността на българската армия, посочи още служебният министър Никола Стоянов. Решението предстои да бъде одобрено от Народното събрание.

От МО на България пък съобщиха, че са провели консултации с Украйна за вида и обема на военната помощ. В изпълнение на решението на Народното събрание от 3 ноември 2022 година, Министерството на отбраната внесе предложение за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна и принос на България към мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна - EUMAM UA в Министерския съвет. Решението на кабинета вече е внесено в Народното събрание. В изпълнение на решението на НС, Министерството на отбраната проведе консултации с Украйна за координиране на вида и обема на военната и военно-техническата подкрепа, техника и боеприпаси. Информацията за обема и вида на помощта е включена в класифицирано приложение към проекта на решението.

Освен военното имущество, Министерският съвет предлага на Народното събрание да одобри в рамките на националния принос към мисията EUMAM UA участието на военнослужещи от Въоръжените сили на Република България в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на ОПСО на ЕС в Кралство Белгия, както и в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална Република Германия. В рамките на мандата на мисията се предлага всяка година бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят в Република България. /БГНЕС