България ще играе на три континента в Лигата на нациите

Мъжкият и женският национален отбор на България ще кръстосат три континента в Лигата на нациите през 2023 година. Световната федерация FIVB обяви програмата и групите, като в схемата са най-добрите 16 тима от двата пола. В продължение на шест седмици отборите ще гостуват в 11 впечатляващи града с цел да стигнат до финалите.

Мъжкият тим на България стартира участието си в Япония. В град Нагоя между 6 и 11 юни нашите ще бъдат в група с домакините, Словения, Франция, Полша, Сърбия, Китай и Иран. Турът на ВНЛ продължава във френския град Орлеан (20.25 юни). Там България е заедно с домакините, Куба, Бразилия, Япония, Словения, Аржентина и Канада. Третият турнир при мъжете с наше участие е в Анахайм (САЩ). Групата ни между 4 и 9 юли включва още домакините, Иран, Аржентина, Франция, Германия, Сърбия и Куба.

Българските дами също ще започнат участие в Нагоя. Между 30 май и 4 юни сме в група с домакините, Доминиканска република, Бразилия, Хърватия, Германия, Нидерландия и Китай. Следващата ни спирка е Хонконг. В периода 13-18 юни ще мерим сили в група с Китай, Италия, Турция, Канада, Доминиканска република, Полша и Нидерландия. Дамите ни ще приключат тура в корейския град Сувон (27 юни-2 юли). Съперниците ни са Южна Корея, САЩ, Полша, Германия, Сърбия, Доминиканска република и Китай.

В двата пола групи ще се играят още в Отава (Канада), Ротердам (Нидерландия), Манила (Филипините), Анкара (Турция), Бразилиа (Бразилия) и Банкок (Тайланд).

Нужно е само да погледнете списъка с градовете-домакини, за да разберете колко вълнуваща ще е Лигата на нациите през 2023 година", каза Фин Тейлър, изпълнителен директор на Volleyball World. „Очакваме подкрепата от всеки град. Предстои ни страхотен турнир. Последните две издания имаха изключителен успех“.

Горди сме да представим такава палитра от градове“, обобщи д-р Ари Граса, президент на FIVB. „С всяка година качеството на волейболните мачове се подобрява. Успехът на този турнир е огромен, както и интересът. Ще видим отново най-добрите волейболисти в зали на най-високо технологично ниво“. /БГНЕС