България тръгва на училище и всяко сърце трепти

Първият учебен ден е наситен с емоция - радостна, вълнуваща. Усмихнати първокласници чуват първи звънец, а техните учители не крият трепетите и вълнението си, предаде репортер на БГНЕС.

Макар, че и тази година, както и миналата посрещаме, 15 септември в извънредна епидемична обстановка, емоцията винаги е радостна и вълнуваща.

„Няма българско сърце, което да не се вълнува. България тръгва на училище и всяко сърце трепти - и детско, и на родители, и на възрастни, и на учители, и на общественост, защото това е празник", заяви дългогодишният директор на Шесто основно училище "Граф Н.П. Игнатиев" в София Ивелина Спасова.

"Този празник в каквито и да е условия да се празнува той е празник на българското училище и той си остава такъв, в сърцето си го носи веки, всеки си спомня за първия учител, за първия учебен ден, за първата класна стая - момента, в който е овладял буквите и започва да чете. Това са паметни мигове, които не може по никакъв начин да бъдат разклатени от каквито и да е други вълнения”, каза още директорката. Това е 23-ата ѝ година като директор, в която поздравява първокласници, въвеждат деца, вълнуват се всички. „Виждате обстановката е светла, ведра, щастлива”, каза тя. Ивелина Спасова сподели, че училището е нейният живот и първият учебен ден е едно ново начало – с очаквания, с емоции, с вълнение, с много обич към деца.

Тази година 84 са първокласниците, които прекрачват прага на Шесто основно училище. „Това са горе-долу обичайните ни цифри, тъй като сградата не ни позволява повече. За нас това са обичайните бройки първокласници”, посочи директорката на училището, намиращо се в центъра на столица.

Сред първокласниците, които чуха първия учебен звънец днес е Дияна. Тя е Iб клас, където тази година учениците са 22. Момичето каза, че вече знае азбуката, вкъщи имали говореща азбука и малкото момиче я е включвало и се учело. В училището тя знае, че ще учат да пишат, да смятат. Дияна е чакала с нетърпение да иде на училище.

„Искам да видя какво е, и ще ми хареса сигурно много”, сподели момичето. Яна е майка ѝ, която не скри, че за нея този първи учебен ден е много специален празник. „Имам първокласничка, има петокласник, който за първи път е в това училище, аз съм днес рожденничка – въобще троен празник”, каза тя.ю

Лора Урумова е класен ръководител на Iб клас и сега започва 30-ата си година като учителка в Шесто училище. Това е нейният осми випуск първокласници. За нея емоцията на 15 септември тази година с нищо не е по-различна. „Трепетите са си все същите, подготовката с все същото настроение. Децата са усмихнати и доволни, родителите - също”, сподели учителката. За самата учителка с 30–годишен опит първият учебен ден е един старт на нещо, което очакват. „Гмурваме се в дълбоките води, но вече сме се научили да плуваме и винаги е свързан с много положителни емоции, с добри очаквания, с желание за здраве и зареждащата връзка с децата, защото тя наистина е такава за всеки учител”, сподели Лора Урумова.

Общо 600 деца има в цялото Шесто основно училище от първи до седми клас, а директорката посочи, че спазват противоепидемичните мерки.

Тази година общо 706 857 ученици влизат в клас в 2357 училища в цялата страна. Очаква се за първи път да прекрачат прага на класните стаи 58 593 първокласници. Обучение ще има също в 375 български училища в чужбина. В тях са записани 32 266 ученици. /БГНЕС