България в Холивуд: промяна в политическия курс на Америка и творческия у нас

Имало едно време едно малко момиче от Бургас с една голяма мечта.

Невзрачно, с нищо незабелязващо се, родено в квартал "Меден рудник" през не толкова далечната 1996 година, което веднъж изписало на чина си думите: "Ще отида в Холивуд".

В книгата си "Тайната", продадена в над 30 милиона екземпляра по цял свят, Ронда Бърн разкрива теорията за закона за привличането, която гласи, че мислите могат да променят живота на човек и да материализират това, което първоначално е само във въображението му.

Дали ученичката в музикалното училище Мария Бакалова тогава е подозирала за съществуването на този закон, или пък е вярвала в предначертаната си съдба, е загадка. Факт са обаче думите на нейната преподавателка в театралната паралелка Юлия Ненова: "Тя е докосната от божие чудо и това е неоспоримо".

Но какво всъщност се случи с 24-годишната Мария Бакалова и как нейната история стана причина малка България, която досега винаги е била в периферията на големите истории, касаещи политика, икономика, културно влияние, творчество, да се окаже в центъра им.

Ролята на Мария в промяната на политическия курс на Америка

Отдавна вече никой не подценява киноиндустрията като мощно оръжие за манипулация и средство за промяна на посоки в световен мащаб. Между 30 и 40 милиона са зрителите на връчването на наградите "Оскар" всяка година. Голяма част от събитията, които срещаме в сценариите на най-касовите продукции, след десетилетие или две се превръщат в реалност. Исторически събития, портрети на променили света личности, световни провали или успехи на човечеството, на екрана се претворяват по начин, който да пробуди и най-незаинтересования, който оформя възгледи и дава решения.

Точно с такава мисия се появи и новият филм на ексцентрика на Холивуд Саша Барън Коен. "Борат 2" е продължение на една продукция, смаяла критиците със смелостта си и отречена от много от тях още с появата си.

Преди близо 20 години Саша създаде образа на Борат Сагдиев, мъдър, антисемитски, сексистки телевизионен журналист от Казахстан. Филмът "Борат" от 2006 г. имаше за цел да разкрие американския фанатизъм, ксенофобията и сексизма. Незнаещите, че се снимат партньори на главния герой разкриха истинските си убеждения. Филмът имаше международен успех, превръщайки Борат в широко разпознаваем, изключително ценен материал за поп културата. Барън Коен тогава предположи: Щом светът разбере, че Борат не е реален, няма да има начин за взаимодействие с обществеността, както преди.

Но когато Доналд Тръмп беше избран за президент и имаше възход на антисемитската, расистката, ксенофобската реторика, Барън Коен реши да съживи героя си.

"От самото начало на администрацията на Тръмп почувствах много ясно, че вървим към авторитаризъм. И затова знаех, че трябва да направя нещо," казва той.

Саша Барън Коен

В "Борат: Следващият филм", който беше пуснат в Amazon през октомври, героят се завръща в Америка, за да предложи на президента Тръмп подкуп. Когато става ясно, че Борат няма да се срещне с президента, той се опитва да разобличи системата чрез 15-годишната си дъщеря Тутар (в ролята Мария Бакалова). И тук идва прословутата сцена с Руди Джулиани, която завършва със скандал в хотелска спалня. В противоречива сцена от новия филм, чието оригинално заглавие е „Borat Subsequent Moviefilm“, Бакалова се представя за руска репортерка, която интервюира Руди Джулиани в хотелска стая. Джулиани, адвокат на американския президент Доналд Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк, говори за отговора на администрацията на Тръмп на пандемията от коронавирус. Дъщерята на Борат кани Джулиани да се присъедини към нея за питие в спалнята на хотелския апартамент, в която има множество скрити камери. След като микрофонът му е свален, Джулиани ляга на леглото в стаята и изглежда, че слага ръце в панталона си (нещо, което по-късно политикът обяснява с думите, че „просто е запасвал ризата си“). След това двойката е прекъсната от Борат (изигран от Барън Коен), който се втурва и казва на Джулиани: „Тя е на 15. Тя е твърде стара за теб.“

Сцената е заснета със скрита камера и хваща нищо неподозиращия Джулиани в, меко казано, неудобна ситуация. Стоп кадри с Джулиани и българката стават световна сензация и предизвикват политически скандал дни преди изборите за президент на САЩ. Американският политик нарече сцената провокация с политически мотив.

След излизането на компрометиращите кадри Джулиани написа, че цялото нещо е “поръчка” и целта е да се измести вниманието от неговите разкрития за корупционните схеми на семейство Байдън, позоваващи се на обвинения в неправомерни действия на Байдън и неговия син Хънтър по отношение на Украйна и Китай докато е бил вицепрезидент. Безспорно филмът става явление, дръзнал да разобличи една порочна система и правейки го по начин, по който нито една холивудска продукция дотогава не е успявала. Според много критици, това е "съшит сюжет" от скритите неща, които се случват в американското общество. "И именно този сюжет и специално сцената на Мария с Руди Джулиани доведе до успеха на филма, до скандал и може би до промяна на политическия курс на страната", пише "Ню Йорк Мегазин".

"Чувствах, че трябва да направя всичко, което мога, за да напомня на хората по време на 90 минутен продукт по хумористичен начин за това, което е направил Тръмп през последните четири години, и знаех, че трябва да се опитам да проникна във вътрешния му кръг. Това и направихме прави с Руди Джулиани и Майк Пенс. Знаех, че трябва да извадя този филм преди изборите. Но да, може би съм луд", споделя Барън Коен.

В подкрепа на това, че целите му са били оправдани, Барън Коен припомня, че след излизането на Борат Руди е разпространил "тази голяма лъжа, че Тръмп е спечелил изборите. И тази лъжа е толкова опасна и толкова подвеждаща, че е довела до нападението над Капитолия".

"Това, което направихме с Руди, беше от решаващо значение. Искам да кажа, че направихме така, че филма да окаже влияние върху изборите. Така че заставам зад тезата, че действията ни са етични, въпреки неприемливия за правото на личен живот подход. Трябваше да направим каквото можем, за да вдъхновим хората да гласуват и да напомним за неморалността на правителството преди изборите. Не се съмнявам в морала на този филм. Много се гордея с това", заявява Саша.

Критиката обаче, не само българската, но и американската, упорито твърди, че именно Мария е тази, която "прави" филма, и именно нейната сцена е птичката, донесла полъха на промяната.

Единственият българин, член на гилдията на киноактьорите, стояща зад Оскарите, и единственият режисьор на номиниран за "Оскар" анимационен филм ("Сляпата Вайша") Теодор Ушев, твърди: "Това, което тя прави в този филм е невероятна смелост. В такъв тип филми вие нямате право на грешка. Има само един опит и никакъв друг. В такъв момент се изисква не само актьорска техника, но и психическа стабилност. Познаваме случаи, в които много млади актьори са поваляни от психическа лабилност. Но нейната сдържаност и ум я предпазват от това".

Самата Мария споделя: "Знаех, че нямам право на грешка, имах само един дубъл. Да, беше страшно, но знаех какво зависи от мен и нямаше друг начин, освен да се справя".

Розамунд Пайк, актрисата, грабнала "Златния глобус" под носа на Мария, заявява при получаването на наградата: "Специални адмирации за Мария. Не знам какво щях да правя, ако трябваше аз да бъда в една стая с Руди Джулиани".

Мария Бакалова

Как една българка в Холивуд раздели родната интелигенция

Мария Бакалова завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на Иван Добчев. След това участва в няколко български филма, между които „12А“, „Бащата“ на режисьорския тандем Кристина Грозева - Петър Вълчанов и "Като за последно" на Ивайло Пенчев.

Но именно интервюто на нейния преподавател Иван Добчев, учителят на Мария в НАТФИЗ, предизвикало силна обществена реакция, стана повод за разделение сред т. н. българска творческа интелигенция. Като начало той отрече тотално "Борат 2" като стойностна форма на изкуство, коментирайки: "В "Борат 2" Мария представлява евтин, естраден маниер".

Той обвини ученичката си в суета, "в желание на всяка цена да бъде пожелавана". Охарактеризира я като актриса, която знае как да се "слага на мъже или на публиката".

„Тя играеше в дипломните си спектакли жена, която се държи екстравагантно с тялото си и с онова, което има като еротика в своята природа“, каза още Добчев. Според режисьора играта на Бакалова "гъделичка най-низките усещания".

След като заключи, че Мария Бкалова не му е била любимка, той допълни: "Не съм и очаквал друго, ръкопляскам й със снизходителна усмивка".

Коментарът му предизвика множество негативни реакции в социалните мрежи и сред творческата гилдия в България, стигна се дори и до обвинения в сексизъм.

Известният правозащитник Юлияна Методиева реагира: "Интервюто на рейтингов режисьор е достатъчно скандален повод да преговорим какво е женомразство и има ли то почва у нас".

Съоснователят на СФУМАТО Маргарита Младенова застана обаче на страната на Добчев в предаването "120 минути".

"Съдбата на артиста е трудна и иска самочувствие и покритие", каза тя. "Добчев не харесва филма с основание, а наградите са машина, свързана с индустрията", отсече Младенова.

Не закъсня и реакцията на кинокритикът Деян Статулов, който написа в коментар: "Не вярвам високото изкуство да върви с просташки тон и публично унижение на бивша възпитаничка."

Тео Ушев също не остана равнодушен: "Не виждам защо успехът й да е повод за разделение. Имаме един млад човек, който работи изключително добре, който се държи много достойно, изключително добре възпитан, който с много хъс е успял да стигне до такова високо ниво".

Според Ушев, това не е успех само за България. За последен път, според думите му, източноевропейска актриса е била номинирана през 1966 г. за словашкия филм "Магазинче на главната улица".

"Оттогава е минал половин век. Толкова много талантливи актриси са имали изключителни постижения, но те не са успявали дори да помиришат "Оскар". Единственото, което бихме могли да изпитваме, е гордост и възхищение", каза той.

Българинът, чийто глас е сред решаващите за наградите в Академията, допълни още: "Всеки успех на българин в Академията отваря врата и още малко, и още малко - за други българи. Сега може да се каже, че врата е широко отворена и точно това е моментът, в който следващите български актьори да се "шмугнат" през нея и да спечелят още повече признание за българското кино".

Той разкри още, че е много е трудно в обсега на наградите да попадне комедиен филм. Това се случва изключително рядко. За това и успехът на Мария е толкова голям. Много рядко актьор в комедиен филм успява да спечели номинация. Винаги се дава предпочитание на драматичен жанр.

"Затова е особено значимо това, което тя направи", заключи Тео Ушев.

Някак не можем да припознаем Мария от описанието на учителя й Добчев и в думите на нейната майка, за която дъщеря й е "едно много земно, много нормално момиче, което не би могло да се промени, какъвто и успех да постигне".

В интервюто си за Георги Тошев по бТВ Мария споделя, че никога не си е представяла, че може да стигне до тук, независимо от смелостта да мечтае дръзко.

"Мечтите ми стигаха до, може би, нещо като Дания, да се занимавам със скандинавско кино... Но Холивуд, "Оскар"... Боже мой, сякаш още не мога да го осъзная", възкликва тя.

"Аз съм си българче и винаги ще си остана българче, независимо докъде ще стигна", продължава Мария. "Искам това да бъде нещо по-добро за всички нас и да стане нещо нормално: утре да има и друг българин на моето място, после още един, и още един. Наистина се чувствам благословена. Знам само, че трябва да работя много".

За работохолизма й споменава и нейната майка, на която бургазлийката се обажда най-напред, за да съобщи за номинацията. След първите думи на еуфория, Мария казва: "Мамо, аз трябва да работя, да работя много, за да бъда другата година отново на същото място".

За неуморимата енергия на българката говорят и нейни колеги актьори, сред които Асен Блатечки, познаващ я от 12-годишна. За нейното желание "да работи, и само да работи", разказва и преподавателят й в театралната школа в Бургас, режисьорът Симеон Димитров.

Когато режисьорът, с когото Мария работи в момента по филма "Балонът", едно от големите имена в Холивуд, Джъд Апатоу, й съобщава, че е номинирана за "Оскар", той я пита дали не иска малко почивка от снимките, за да се съвземе. Тя отказва, за да не „спира процеса за останалите актьори и работата да продължи“.

Тео Ушев

Отново Тео Ушев признава, че за холивудската гилдия тя е показала не само изключително присъствие във филма на Барън Коен, но и във всичките месеци на сезона на градите. Според американската преса, това, с което младата българка е спечелила Холивуд, е стабилност, сериозно отношение, интелект, огромно желание за работа, съчетани с определен вид скромност и разумно отношение към себе си.

И някак като отговор на необяснимата за мнозина позиция на Добчев към успеха на един млад български талант, идват думите на актьора Николай Сотиров: "След успеха на Тео Ушев, а след това и този на Димитър Маринов (част от актьорския екип на спечелилия "Оскар" "Зелената книга"), сега със случващото се с Мария Бог ни даде важен кармичен урок - че най-големият успех е в това да признаеш успеха на другия".

Доколко е трудно да се случи това, бидейки част от народопсихологията на българина, откриваме в думите на българския филантроп, дипломат и бивш министър, т. н. „идеолог на българската буржоазия“ Атанас Буров: "Българинът прощава за всичко, но не и на преуспяващите. Или на тези, които стоят над него". Може би точно тук се крие истината за продължаващата да бъде в периферията на света България и за тънкия й гласец сред глобалните лидери на световната политическа, идеологическа, икономическа и обществена сцена.

Ще дойде ли "Оскар" в бургаския "Меден рудник"?

Филмът "Борат 2" спечели номинация за "Оскар" в категорията за адаптиран сценарий. Втората му номинация е за поддържаща роля на Мария Бакалова. Тя ще се бори с Глен Клоуз за "Елегия Хилбили" (Hillbilly Elegy), Оливия Колман за "Бащата" (The Father), Аманда Сайфред за "Манк" (Mank) и Юн Ю-джун за "Минари" (Minari). Младата бургазлийка бе номинирана и за "Златен глобус, БАФТА и наградата на кинокритиката. Последната Мария спечели безапелационно и точно тук се включиха букмейкърите с предположенията, че именно тя ще бъде тазгодишната носителка на златната статуетка. Спечелването на наградата на американските критици е най-големият знак, че Мария би трябвало да грабне статуетката, тъй като в историята това е сигурно предзнаменование, според американската журналистка с българско потекло Николета Моралес. Тя припомни, че призьорката на наградата на критиката от 2019 г. Реджина Кинг в последствие си е тръгнала с "Оскар", а същото се е случило и с Лора Дърн през 2020 година.

Според Тео Ушев "вятърът духа в платната на Мария“ и шансът да спечели "Оскар" е огромен.

"Противно на прогнозите за предимство на Глен Клоуз, аз мисля, че съревнованието е между нея и Оливия Колман. Но смятам, че нейните шансове са по-големи", твърди той.

"Мечтая си за една България, в която децата сбъдват мечтите си, както го направи Мария Бакалова", каза в заключение авторът на "Сляпата Вайша".

Кореспондентът на бТВ от САЩ и дългогодишен представител на България на церемонията на Оскарите Ясен Дараков добави последен щрих към българските надежди: "В тази почти 100-годишна история досега не е имало българска актриса, която да се доближи толкова близо до "Оскар". Мария е от Бургас, аз съм от Бургас - мисля, че този "Оскар" трябва да отиде в Бургас, в "Меден рудник", защото това е магията на Холивуд. Холивуд доказа, че всяка мечта е възможна - да си тръгнеш от квартал "Меден рудник" в Бургас и да донесеш златен "Оскар" именно точно там". /БГНЕС

--------------------

Таня Благоева, редактор в Международния отдел на БГНЕС.