България завърши втора в четвърта група на Лига С след успех над Северна Македония

Българският национален отбор по футбол победи Република Северна Македония с 1:0 като гост в един нервен мач, изпъстрен с грубости и грозни сцени, предизвикани от домакините, които получиха червен картон още в 14-та минута. Това бе последният ни мач от четвърта група в Лига С на тазгодишното издание на турнира Лига на нациите. Единственото попадение отбеляза Кирил Десподов в 50-та минута след бърза контраатака и майсторско подаване на Радослав Кирилов към нападателя на Лудогорец, който промуши топка между краката на вратаря Столе Димитриевски.

Националният ни химн бе грубо освиркан от феновете на македонците.

Нашите приключват на второто място в групата с 9 точки, а първи са грузинците с 16. В другата среща от групата Грузия надви аутсайдера Гибралтар с 2:1 като гост. Победата ни беше важна заради предстоящия жребий за квалификациите за Евро 2024 в Германия и разпределението на отборите в урните за него, като нашите ще са в четвърта урна. Жребият ще се тегли на 9 октомври в германския град Франкфурт.

Срещата на стадион "Тоше Проески" в Скопие се игра при скандално поведение от страна на публиката, която освиркваше националния химн на България през цялото време на изпълнението му. В 14-та минута Тодор Тодороски влезе изключително грубо с бутоните в коляното на Марин Петков и австрийският рефер Юлиан Вайнбергер без колебание показа червен картон на левия бек на домакините. Нарушението бе потвърдено след намеса на Системата за видеоповторение (ВАР). Няколко минути по-късно и селекционерът на Северна Македония Благоя Милевски получи жълт картон за протест срещу друго съдийско решение. В края на мача се стигна почти до сбиване, провокирано пак от домакините. Съдията се задоволи с два жълти картона – на македонския капитан и на Кирилов.

Честитя на моите футболисти. Можем да играем на високо ниво. И да не беше червеният картон, щяхме да играем офанзивно. Заслужено победихме. Момчетата имат качества. Важно беше да останем в четвърта урна и да сме втори в групата. Успяхме да направим това, което искахме, но ни трябва още време, за да се развиваме и да вървим напред“, каза родният селекционер Младен Кръстаич след победата, която бе втора поредна за него след назначението му на поста.

Кирил Десподов (л) вкара победния гол за "лъвовете" в Скопие.

Нервният мач бе изпъстрен с немалко брак в действията и на двата отбора. На няколко пъти домакините бяха на косъм от гола, своите шансове за по-убедителна победа имаше и българският отбор. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа в социалната мрежа Фейсбук, че с поругаването на българския химн съседите от РС Македония показват, че "не разбират европейските ценности”. /БГНЕС