Българин сред арестувани в международна акция на Европрокуратурата

Европейската полиция е арестувала 11 души в рамките на мащабна международна операция срещу заподозрени в укриване на данъци на луксозни автомобили от мафиотски групи.

Днес служители в Германия, Италия и България са извършили едновременни обиски в 46 жилища и бизнес структури. Четирима души са арестувани в южната германска провинция Бавария, други шестима - в Италия и един - в България, съобщава Евронюз.

Обиските са извършени срещу заподозрени, свързани с южноиталианската мафиотска организация “Ндрангета“.

Според германските власти задържаните лица са обвинени в създаването на престъпна организация и в данъчни измами на стойност 13 млн. евро. Твърди се, че групата е използвала така наречената "ДДС въртележка", като е препродавала луксозни автомобили няколко пъти в различни европейски държави.

В рамките на обиските властите са конфискували и тринадесет скъпи автомобила.

Полицията в Бавария съобщи, че полицията и данъчните следователи в Аугсбург са разследвали случая повече от година под ръководството на Европейската прокуратура (EPPO).

"Това е първото дело, заведено от Европейската прокуратура... и съм много доволна, че разследването вече дава конкретни резултати", заяви в изявление европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Базираната в Калабрия групировка „Ндрангета“ се смята за един от най-големите и мощни престъпни синдикати в Европа. /БГНЕС