Българите и американците с еднаква подкрепа за НАТО

Равен брой българи и американци подкрепят НАТО и искат страните им да останат част от най-успешния военен съюз на нашето време.

Това показват данните от годишния доклад за 2020 г. на генералния секретар Йенс Столтенберг.

57% от българите и американците подкрепят НАТО, на обратното мнение са съответно 22% и 10%.

Най-високата и най-ниска подкрепа за алианса е регистрирана на Балканите. 94% от албанците подкрепят членството, докато при черногорците този процент е 50. Със същата подкрепа се ползва НАТО и във Франция, която още от времената на генерал Шарл дьо Гол се опитва да води по-самостоятелна външна политика.

Средната подкрепа за Северноатлантическата организация е 62% през 2020 г., като това е лек спад спрямо 2019 г., когато нивата на подкрепа са били 64%.

Подемът на Китай, тероризмът, Русия и климатичните промени са главните заплахи пред НАТО. Става ясно още от доклада на Столтенберг, който беше представен на онлайн пресконференция.

„Дестабилизиращото поведение на Русия, тероризмът, кибератаките, подемът на Китай и климатичните промени са предизвикателствата, които остават. Нито една страна, и нито един континент не може да се справи самостоятелно. Затова трябва да работим заедно в стратегическа солидарност“, подчерта генералният секретар на алианса.

Той посочи, че Китай и Русия работят все по-тясно заедно, включително провеждат военни учения, които определят бъдещите предизвикателства пред безопасността на НАТО. „По тази причина е важно НАТО да продължи да се адаптира към предизвикателствата на авторитарен Китай и по-агресивна Русия“, добави Столтенберг.

Генералният секретар подчерта, че в стратегията „НАТО-2030“, която ще бъде представена на срещата на върха по-късно тази година, подробно е изложен новият подход по отношение на Русия.

Военните разходи на страните-членки през 2020 г. са нараснали с 3,9%. „През 2020 г. продължихме да инвестираме в отбрана. Въпреки щетите, нанесени на икономиката от пандемията, това бе шестата поредна година на увеличаване на разходите. Те достигнаха 3,9%“, каза Столтенберг. /БГНЕС