Българите най-слаби поддръжници в Европа на Меркел и външната политика на Берлин

По отношение на очакванията за Германия след напускането на Меркел, има голям скептицизъм към страната по въпросите на външната политика. Само 17% смятат, че Германия може ефективно да защитава европейските интереси в отношенията с Китай, докато за отношенията с Русия тази цифра е 20% и е 25% за САЩ. Респондентите от Франция, Полша, Италия и отново България са най-критични към геополитическото позициониране на Берлин.

В Германия 52% от анкетираните заявяват, че „златният век“ на страната е в миналото, което показва, че следващият канцлер има много работа след изборите на 26 септември.

„Те вече не могат да си позволят да останат неутрални или да следват статуквото“, каза Яна Пуглиерин, съавтор на изследването и старши сътрудник по политиката в ECFR, за задачата, която стои пред наследника на Меркел. "Време е Берлин да вземе страна."

ECFR анкетира между 1000 и 3100 избиратели в Австрия, България, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Испания и Швеция през май и юни. /БГНЕС