Българите от РСМ пред Вархеи: Очакваме диалог между нас и властите в РСМ

"Повече от 2 години се опитваме да направим диалог с властите в РСМ, но без успех. Казахме на комисаря Оливер Вархеи, че сме тук, защото няма диалог между представителите на властите в РСМ и българската общност в страната. Бъдещето на РСМ е в ЕС, но това не може да става за сметка на българите, които живеят в страната." Това заявиха пред репортер на БГНЕС Петър Колев, Георги Трендафилов и Любчо Георгиевски, които днес се срещнаха с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи.

"Вместо да работи за промени, които да включат българите в Конституцията, за да стартира по-бързо преговори с ЕС, парламентът в РСМ приема законодателство, целящо да закрие клубовете на местните българи в РСМ. Очакваме в следващия доклад на ЕК за напредъка на РСМ да влязат и въпросите, които обсъдихме на тази среща," казаха тримата.

Срещата беше поискана от организациите на българите в РСМ на 2 декември, след като еврокомисарят обеща в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова през ноември, че ще ги приеме, ако те се обърнат към него. /БГНЕС