Българите в 68 държави ще гласуват за парламент и президент

На 14 ноември българските граждани в чужбина могат да упражнят правото си на глас. Избори ще има в 751 секции в 68 държави, предаде репортер на БГНЕС.

Първи ще отворят секциите в Нова Зеландия. Вотът зад граница ще приключи в 6:00 часа българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г., когато затворят секциите в американските щати Калифорния, Аризона и Невада.

В събота посолството ни в Австралия бе уведомено, че заради усложнената противоепидемична обстановка, в новозеландския град Окланд, където има най-много заразени, местните власти са оттеглили съгласието за провеждането на изборите за президент, вицепрезидент и Народно събрание на 14 ноември.

На машина ще се гласува в 21 държави. Най-много машини са изпратени в Турция – в 46 секции ще има 96 машини; във Великобритания – в 46 секции - 92 машини, в Германия – в 42 секции ще има 84 машини.

Сънародниците ни в Русия ще могат да гласуват в 4 избирателни секции – две в Москва, една в Санкт Петербург и една в Екатеринбург.

За първи път сега се открива секция в Бахрейн. Българските граждани ще могат да гласуват и на два острова във Великобритания – Ман и Джърси. /БГНЕС