„Българолюбие“: Има смисъл да се трудим, развиваме и да творим именно в България

Българското, словото е отговорност на самите нас. Ние трябва да усещаме тази отговорност и всеки ден да се грижим, да пазим това, което имаме. Не само на 24 май, а всеки един ден от годината.

Хората трябва да ценят чуждия труд, да не остават безучастни към своето собствено развитие, към развитието на своето общество.

Когато човек иска да свърши нещо, трудолюбив е и не се залъгва с оправдания, няма нещо, което да го спре.

Тези послания към сънародниците ни отправиха в интервю за БГНЕС Десислава Динчева и Георги Тойчев от проекта „Българолюбие“ по случай 24 май.

„Мисията ни е да поддържаме пламъка на българщината жив чрез авторски материали, свързани с България – непознати и любопитни истории от миналото, настоящето и бъдещето. Проектът „Българолюбие“ има за цел повишаване на националното ни самочувствие като общество“, каза неговият създател Георги Тойчев.

Проектът започва своята дейност през 2018 г. и постепенно започва да набира съмишленици и участници.

„До 2020 г. успявах да работя сам. Впоследствие първият човек, който се включи, беше Десислава, а естественото развитие на този проект ми подсказа, че трябва да търся допълнително хора, които да могат да участват активно в него“, разказа за началото на дейността на „Българолюбие“ Георги Тойчев.

Дейностите, с които се занимават сътрудниците, е разнообразна и включва представяне на историческа информация по нов и интересен начин с цел покриване на максимално широка възрастова аудитория, както и с различни социални кампании.

„Дейността ни е доста разнообразна и затова е трудно да я вкараме в някакви граници. Но ако можем да резюмираме, ние се занимаваме с представяне на историческа информация по нов и интересен начин, за да обхванем абсолютно всички аудитории – от най-малките до най-възрастните. Представяме тази информация чрез видео, цифрово и текстово съдържание. Вече започнахме и нашите социални кампании, които са насочени към благотворителност и дарителство, като по този начин съумяваме да обвържем нашата аудитория с нещата, които вършим, и така да скъсим още повече дистанцията с нея, да направим повече хора съпричастни към нашата дейност.“

В момента екипът включва седем човека, които си разпределят задачите по такъв начин, че да могат да се справят сами. Проектът не получава финансиране отвън, а осъществяването на планираните дейности „е плод на нашия труд, усилия и ресурси“, допълни г-н Тойчев.

Не трябва да си търсим повод да правим полезни за обществото неща, категоричен е той.

„Идеята на „Българолюбие“ е именно тази: Дали ще е под формата на обогатяване на нечии знания или под формата на развитие на средата, в която ние живеем, не трябва да има специален повод човек да се чувства задължен да отдели от времето и ресурсите си, за да направи нещата около себе си по-добри. Те няма да се променят с изброяване на хората, които нищо не правят. За щастие, има достатъчно хора – и ние не сме "изключение, които отделят от времето си, за да подобряват средата около себе си.“

„Именно това стана припича да намерим лесно съмишленици и да сформираме екипа си, допълни Десислава Динчева. „Всеки от нас се припозна в това, което правим и заедно вървим напред към все по-голямото развитие на проекта.“

Десислава Динчева

„Личните ми наблюдения са, че през последните години не чак толкова много млади хора търсят спасение навън“, сподели младата дама в отговор на въпрос кое кара млади хора с добро образование и добра езикова подготовка да предпочетат да останат и да работят в България, вместо да търсят реализация в чужбина. Според нея, дори тези, които са отишли в чужбина, решават да се върнат в България и да се развиват тук. „Ние, които сме в екипа, от самото начало бяхме сигурни, че не искаме да търсим поле за развитие извън България. Ние намираме смисъла тук и затова сме останали, затова сме се събрали с тази мисия“, каза още тя.

В днешния глобален свят разстоянието е просто поредната възможност човек да залъже съвестта си и да намира оправдания за своето бездействие, смята и Георги Тойчев.

„Дори да си на другия край на континента, може да намериш начин да бъдеш полезен под някаква форма на обществото, което би искал да подобриш. Няма значение дали ще бъдат медийни изяви, информационен труд и т.н.“

Двама от членовете на екипа тази година са абитуриенти и единият от тях има намерение да продължи образованието си в чужбина. „Това, обаче, не означава, че работният процес и сътрудничеството с него ще приключи – напротив, неговият принос към проекта и към обществото ще продължи със същата сила, без значение дали ще е тук или в друга държава“, допълни г-н Тойчев.

Организацията има ежедневно присъствие в социалните мрежи, като съдържанието е съобразено с различните аудитории – а това изисква много труд.

„Говорим за около 10-12 материала на ден. Отделно се занимаваме с нашите кампании, отделно с нашите кампании, които предстои да обявим на един по-късен етап. Това наистина е голям обем от работа. Но когато човек иска да свърши нещо, трудолюбив е и не се залъгва с оправдания, няма нещо, което да го спре.“

Георги Тойчев

Една от последните кампании на „Българолюбие“ е насочена към абитуриентските балове и към завършващите тази година ученици в затруднено положение – семейно, финансово и организационно.

„Малка част от нас знаят, че в България има места, които са извън всякакво полезрение – информационно, дори цивилизационно“, разказа г-н Тойчев.

В ход е и друга кампания за разнасяне на продукти от първа необходимост в различни населени места в България, до които много трудно стига цивилизацията, допълни Десислава Динчева.

Положителният ефект не закъснял: Още след като в социалните мрежи била споделена информация за първата кампания, започнали обаждания от различни хора, желаещи да се включат и да участват.

Хората са много инициативни и им трябва много малко, за да се припознаят в едно добро дело, убедени са от „Българолюбие“.

Едно от нещата, които зависят изцяло от нас, е това в каква среда ще живеем.

„Малко хора в България отделят време за своето лично развитие. А средата, в която човек ще живее, е една от най-определящите неговото развитие. Когато той се грижи за собственото си развитие, това неминуемо се отразява и на средата, в която живее. Защото добрата среда те провокира да вземаш по-добри решения, да живееш по-добър живот и да си по-честен към решенията, които предстои да вземаш. Когато работиш върху своето личностно изграждане, това неминуемо се отразява и на обществото като цяло. Така че ако повече хора гледат, ако щете, по-егоистично към своето развитие, определено промяната в България би била много по-видима“, заяви Георги Тойчев.

В стремежа си да обхване максимално широка аудитория, проектът работи изключително активно със социалните медии

„Вече развихме 4 социални медии, в които публикуваме различно съдържание, за да може всяка аудитория да вземе по нещо от „Българолюбие““, каза Десислава Динчева:

„За момента резултатите от публикациите ни в ТикТок са повече от обнадеждаващи“, сподели тя. Деца на възраст от 8 до 14 г. следят публикациите, „пишат изключително грамотно, изразяват се изключително правилно и очевидно сме успели да привлечем тяхното внимание“, споделиха събеседниците на БГНЕС.

Изключително обнадеждаващ е и фактът, че всеки ден получават съобщения от деца, които не просто поздравяват екипа на „Българолюбие“, а питат: Какво можем да направим? Как да го направим? Как да участваме? Гледам какво правите и искам да бъда част от това.

„Всичко това ни кара да мислим, че усилията си струват“, призна Георги Тойчев.

В България винаги е имало изключително будни хора от всяко едно поколение. Много рядко, обаче, по-шумните и по-интересните са добрия пример. Затова тези, които са добрия пример, нека бъдат малко по-шумни, за да могат техните мисли да се възпроизведат по-лесно в реалността, каза той.

„Ще отправя призив към хората просто да бъдат по-отговорни. Да ценят чуждия труд, да не остават безучастни към своето собствено развитие, към развитието на своето общество – ако не заради друго, поне за да се оплакват после, че те не са свършили работата, както трябва, и те самите са отговорни за това.“

Българското е отговорност на самите нас, категорична е и Десислава Динчева. „Ние трябва да усещаме тази отговорност и всеки ден да се грижим, да пазим това, което имаме. Не само на 24 май, а всеки един ден от годината.

Чрез „Българолюбие“ даваме пример за това, че има смисъл да се трудим, развиваме и да творим именно тук.“ /БГНЕС