Българската брейк федерация проведе първия си национален турнир с поглед към Олимпиадата в Париж

Българска брейк федерация, която преди два дни официално бе приета за член на БОК, проведе първия си Национален брейк турнир в София с поглед към Олимпийските игри в Париж през 2024 година, предаде репортер на БГНЕС. В края на миналата година брейкът официално бе приет в олимпийското семейство и влезе в програмата на Игрите във френската столица, което амбицира родната Федерация да се активизира и да изпълни нужните критерии, за да може да изпраща родни състезатели на международни турнири.

Днешният турнир в Арена Армеец-2 събра брейкъри на различна възраст от цялата страна, за да излъчи първите национални шампиони в брейка. "Идеята на турнира е да поканим максимално много участници от цялата страна, да излъчим шампионите във възрастови категории от най-малките до най-големите. През годините имаше пикове и спадове, в момента е средно положението, надяваме се с влизането на брейка в олимпизма да се приповдигне интересът към брейка и да има по-голяма масовост и достъпност за практикуващите", сподели председателят на Федерацията Калин Калинов.

В края на 2020 Българската брейк федерация бе официално лицензирана от Министерството на младежта и спорта, а само преди два дни бе приета за член на Българския олимпийски комитет, което отвори вратите към преследване на квота за Олимпиадата в Париж. "Това е част от турнирите, които сме заявили от Българската брейк федерация, общо са седем на брой. Идеята е първо на национално ниво да повдигнем танцовия дух и впоследствие да излъчим шампиони, които да представляват страната ни на международно ниво. За тази година имахме предложение да се включим в Европейското първенство, което се проведе в Сочи, но все още нямахме като спортна структура проведени турнири, на които да излъчим шампиони и се наложи да пропуснем този шампионат. Имаме предложение в края на годината нашите шампиони да участват на Световното първенство по брейк в Нанджин, Китай", обясни Калинов.

Председателят на Българската брейк федерация Калин Калинов

В Националната спортна академия вече се провежда курс за лицензирани инструктори по брейк, а до края на годината ще се проведат още шест турнира в различни градове на страната. "Още от дете много се запалих по брейк танците, започнах с други момчета от квартала да тренираме на "Герена", след това започнахме с Нешка Робева да обикаляме по спектакли, тъй като тя хареса нещата, които правихме. Започнахме да ходим в чужбина по състезания, видяхме, че имаме потенциал за това нещо и се опитахме да задвижим цялото това нещо като структура и Федерация, за да можем да правим това, което харесваме, и професионално", сподели Веселин Манолов-Фугата, който има школа за брейк в Орландовци.

Съдии на днешното състезание бяха някои от първите брейк състезатели в България, които са известни по цял свят с изпълненията си. "Кака ми тренираше хип-хоп при същия треньор, аз имах много енергия и трябваше да я изразходвам някъде. Така намерих брейка. Брейкът е едновременно и спорт, и танци, повече ми харесва. Доста усилено тренирам от пет години. Има няколко големи състезания, на които си мечтая да победя. За мен брейкът е вече начин на живот, защото когато чуя музика и се сещам за брейка", сподели Константин, който е един от младите участници в турнира.

Сесилия Попова участва в турнира в качеството си на танцьор и помощник-треньор в школа. „От 5 години се занимавам с брейк. Първо се занимавах с хип-хоп танци. Мои приятели от залата ме заведоха на брейк. Отидох за първи път и си останах там до ден-днешен“, спомня си Попова началото. Тя ни разяснява и каква е разликата между хип-хопа и брейка, въпреки че и той спада към тази група танци. "Разликата е голяма, защото в брейка се изисква много повече физическа сила, защото движенията са както горе, така и долу на земята. Използват се освен краката и ръцете, главата, гърбът, всяка част от тялото“, разказа тя и сподели, че не е важно дали човек е нисък или висок, а дали тежат костите и кокалите му.

Турнирът се провежда с подкрепата на „София 2018 - Европейска столица на спорта“, район „Сердика“, ReBrand и FlagFlag. /БГНЕС