Българската историческа наука почете своя енциклопедист

Българската историческа наука почете един от своите най-изтъкнати представители – проф. Ангел Димитров, предаде репортер на БГНЕС.

В негова чест бе представен сборникът „История, памет, промяна“. Домакин на събитието бе Българската академия на науките.

Книгата е събрала студии и статии на представители на различни поколения изследователи. Основното ядро текстове са посветени на проблеми на възрожденската епоха и на широкото поле на националния въпрос.

„Чрез сборника отбелязваме сериозните приноси на проф. Ангел Димитров за развитието не само на Института за исторически изследвания на БАН, но и на българската историческа наука“, заяви проф. Даниел Вачков, директор на Института.

Той отбеляза, че проф. Димитров в своята дълга научна кариера е разглеждал най-различни периоди и теми от нашата история, като се започне от археологията, премине се през Възраждането и се стигне до ХХ век.

„Той е от тези историци, които могат задълбочено да изследват проблеми от различни епохи, което много рядко се среща в нашите среди“, каза проф. Вачков.

Той особено подчерта ролята на проф. Димитров в защитата на историческата истина с участието му в Смесената българо-македонска комисия.

Проф. Димитров продължава да отстоява тезите на българската историческа наука в една сложна дискусия с нашите колеги от РС Македония. В тази връзка един подготвен специалист и учен може да отстоява много компетентно и аргументирано българските тези“, каза още директорът на Института за исторически изследвания.

На събитието в зала „Марин Дринов“ присъстваха проф. Кирил Топалов, доц. Наум Кайчев, доц. Михаил Груев, доц. Антоанета Кирилова, доц. Елена Костова и много други историци, общественици и интелектуалци.

Проф. Ангел Димитров е общественик, историк и дипломат. Той е роден в София през 1945 г., завършва история в СУ „Св. Климент Охридски“.

През 1994 г. става първият извънреден и пълномощен посланик на България в РС Македония като остава на този пост до 2001 г. От 2012 до 2016 г. е посланик в Сърбия. От май 2018 г. е съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и РСМ. /БГНЕС