Българската кирилица заменя руската в държавните сайтове, "скъсването" не е заради войната

Министерството на електронното управление изготви нови правила за институционална идентичност на интернет сайтовете и портали на държавната администрация. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на Портала за обществени консултации към Министерски съвет.

Предлага се използването на българска кирилица в институционалните интернет страници, като са изброени различни възможни шрифтове, които я поддържат. До момента масово разпространените шрифтове използват руския вариант на кирилица. С оглед на съхраняване и развиване на националната идентичност и наличните шрифтове, които поддържат българския вариант на кирилица, българските институции ще могат да използват именно този вариант.

"Работата по проекта за промяна на правила започна преди събитията в Украйна и „скъсването“ с руската кирилица не е продиктувано от тях, но идва в подходящ момент", обясни министърът на електронното управление Божидар Божанов.

"Целта ни е да запазим българската идентичност в един глобален свят, което е правилната формула – да, част сме от европейското семейство и развитите западни демокрации, но имаме свои черти, свои специфики и своя писменост", каза още министърът. /БГНЕС