Българската църква "Св. Георги" в Одрин

Одрин не е само пазар – в пограничния град в съседна Турция има много исторически и туристически обекти, които привличат българите да съчетаят покупките по магазини и сергии с доволна доза културен туризъм, предава репортер на БГНЕС.

Ако посещавате града за първи път, отделете половин-един час и посетете българската църква „Св. Св. Константин и Елена”, която е построена само за 6 месеца. В случай, че познавате града и си мислите, че няма с какво да ви изненада, отделете малко време и посетете вторият православен храм в Одрин – той отново е български. Това е църквата Св. Георги.

Храмът се намира в североизточната част на Одрин. Основите ѝ са положени на в края на април 1880 година и е завършена същата година.

Българската светиня представлява трикорабна псевдобазилика, характерна за късното Възраждане. Първоначално богослуженията се извършват на гръцки език, но в последствие заради негативната реакция на българската общественост, започват на български език. До 1940 г. църквата е имала свещеник български гражданин, а след това богослуженията са отслужвани от български свещеници от Истанбул. През 2001 г. е изготвен проект за реставрацията на църквата "Свети Георги". След получаване на официално разрешение от турска страна за реставрацията на църквата, през 2003 г. е подписан договор за ремонта на храма с местния арх. Али Ерол, който е председател на Съюза на архитектите в Одрин.

Инициативата и първите събрани средства за възстановяването на храма е на Съюза на тракийските дружества в България. Ремонтните дейности започват на 1 октомври 2003 г. и приключват на 30 април 2004 г. Реставрирани са иконостасът, амвонът, владишкият трон и част от иконите на църквата.

Освещаването на реставрирания храм се случи, когато премиер на страната бе Симеон Сакскобургготски. Литургията отслужи тогавашният русенски митрополит Неофит, който днес е патриарх на България. Преди по-малко от три години църквата се сдоби и с титаниев купол. /БГНЕС