Български културен и политически десант през уикенд в РС Македония

Тази събота и неделя в съседна РС Македония ще бъдат открити две значими български културни институции. Сдружението "Балкански хоризонти" открива читалище в град Охрид, а в град Битоля ще бъде открит "Българският културен център Иван Михайлов", предаде репортер на БГНЕС.

Преди официалното откриване на двете културни институции екип на БГНЕС посети Охрид и Битоля и разговоря със създателите на тези благородни и високопатриотични инициативи.

Откриването им е ясен сигнал, че местните българи нямат никакво намерение да се отказват от защитата на своите права, но и, че са решени да защитават българското културно и историческо наследство. В същото време това е доказателство, че те ще водят и активна просветителска и образователна дейност. "Нашата цел е да представим българският бит и култура на гражданите на Охрид и цяла Македония. За тази цел при нас ще има български списания, книги, както художествена, така и историческа литература", каза пред БГНЕС председателят на сдружението Люпчо Куртелов. Той уточни, че "Балкански хоризонти" ще организира концерти с участието на български фолклорни ансамбли.

Културният център в Битоля действа активно от няколко години. Те категорично отказаха да приемат данните от последното преброяване на населението и многократно са протестирали срещу преследването на "хората с българско национално съзнание в РСМ, които биват сатанизирани и обявявани за врагове на държавата". Преди година Културният център "Иван Михайлов" изпрати открито писмо до президента Стево Пендаровски, в което поиска властите в Скопие да отворят архивите на зловещата Държавна сигурност на югославския диктатор Йосип Броз Тито УДБА. РСМ и Сърбия са единствените бивши комунистически държави, където все още не е разкрита истината за репресиите на тоталитарния режим.

Представителите на българските сдружения и партии многократно призовават властите в Скопие да започнат да изпълняват Копенхагенските критерии за членство в ЕС. Те осъждат всекидневната институционална антибългарска пропаганда, както и възпитанието на младите в омраза и ненавист към всичко българско.

На откриването ще присъства и бившият вицепремиер и външен министър (2017-2021 г.) Екатерина Захариева. „Откриването на реновирания център беше планирано отдавна, но заради началото на войната в Украйна беше отложено. Този ремонт беше възможен благодарение на програма, която беше създадена от правителството на Бойко Борисов, за да помогне на българските общности и най-вече на организациите, които работят за запазване на българския дух“, каза тя пред БГНЕС.

За съжаление, програмата е спряна през 2021 г. от служебните правителства и в момента нито една организация на българите в РСМ, Албания, Сърбия, Молдова и Украйна не получава финансиране. „В бюджета за тази година правителството също не беше предвидило пари за тази програма. Направих предложение между първо и второ четене, включи се на хартия в централния бюджет. Много внимателно ще следя дали това, което се включи в централния бюджет ще бъде предоставено на МВнР. Все пак става въпрос за 300 хил. лева, а не за 300 млн. лв. Но тези пари са ключови за тези организации, които с толкова малко средства правят чудеса“, заяви Захариева. Тя подчерта, че тази подкрепа е от особено значение за нашите сънародници в РСМ и то в момент, когато те се почувстваха защитени от българската държава.

Захариева отбеляза, че в момента по въпроса за РСМ няма ясни послания, а изключително разнопосочно говорене от страна на правителството ни, на премиера Кирил Петков, на коалиционните партньори.

„А ние постигнахме някакво ниво на разбиране на българските искания от страна на европейските партньори само, защото бяхме постоянни и работихме ръка за ръка с хората, които пазят и не се страхуват от това, че се чувстват българи. И ако в момента ги изоставим и имаме разнопосочни сигнали доникъде няма да стигнем и ще стане още по-трудно на България да обясни позицията си“, предупреди Захариева.

Тя припомни, че са създадени пет работни групи, но няма никаква информация за тяхната работа.

„Вие чували ли сте какво правят тези групи? Аз не знам, нямам никаква информация за тях. Те се събират всяка седмица, за шест месеца ще постигнем уникален напредък и едва ли не трябва да гледаме само в бъдещето. Разбира се, че трябва да гледаме в бъдещето, но за да гледаме заедно в бъдещето трябва да си оправим проблемите от миналото и настоящето. Проблемите не са в миналото, те са в настоящето. Ежедневно получавам информация за дискриминация в РСМ. Ако това не спре, България няма как да каже да“, категоричен е бившият ни външен министър.

Екатерина Захариева заяви, че разполагат с много сериозна и достоверна информация, че се поети ангажименти от премиера май или най-късно през юни да се одобри преговорната рамка от страна на България.

„Различията в говоренето трябва да спрат, ако искаме да постигнем решение в интерес на двете страни. В интерес на РСМ е да скъса с тоталитарното си държание и минало и да гледа по европейски начин на настоящето“, призова Захариева и припомни:

„Отговорността се носи от самия премиер, защото той ръководи правителството. Не е вина на Весела Чернева или който ѝ да се казва съветникът по външна политика. Битува мнение, че Весела Чернева е в основата на всичко, но отговорността е на премиера и на никой друг“.

По време на откриването на двете български културни институции ще присъстват и много български политици, включително нашият посланик в Скопие Ангел Ангелов и българският консул в Битоля Димитър Иванов. В Битоля се очаква да пристигне премиерът Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, Тошко Йорданов от ИТН, Красимир Каракачанов от ВМР-БНД, както и депутати от различни парламентарни групи. /БГНЕС