Български университет, заедно с ЮНЕСКО, организира изложба за нематериалното културно наследство в Одрин

Университетът по библиотекознание и информационни технологии /УниБИТ /организира и откри изложба на тема „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа“.

Проектът е съвместен с Регионалния център на ЮНЕСКО в София, ръководен от д-р Ирена Тодорова. Изложбата документира и атрактивно представя нематериалното културно в 20 страни от нашата част на света сред които България, Румъния, Грузия, Гърция, Турция, Кипър и страните от Западните Балкани. Проектът е създаден за период от няколко години и в него са взели повече от 120 учени и изследователи от държавите-членки на Регионалния център.

Двата ансамбъла - турският и българският.

Изложбата е експонирана в историческата сграда-музей на „Регионалния център за културно - историческо наследство и туризъм“ на Одринския вилает от XV век. Професор Стоян Денчев, Председател на Общото събрание на УниБИТ и един от учредителите на Центъра на ЮНЕСКО, заяви на откриването: На фона на фолклорните танци, представени блестящо от българските и турските изпълнители, като българин и почетен гражданин на гр. Одрин се чувствам удовлетворен от факта, че работейки за миналото трасирахме едно по-добро бъдеще за нашите два съседни народа.

Ансамбъл "Русалии" от Петрич в танц за откриването на изложбата.

Българската делегация бе посрещната лично от проф. Реджеп Гюркан - кмет на двеста хилядния град и уважена от Областната управа. На церемонията по откриването присъства Генералния консул на България в Република Турция г-н Борислав Димитров.

Откриването на изложбата от проф. д.н. Ирена Петева и доц. Диана Стоянова

Церемонията по откриването се превърна в спектакъл, на който танцовите състави „Русалии“ от Петрич и Румелийски танцов ансамбъл от Одрин на практика показаха взаимодействието и синергията от проникването на балканските култури.

Посещение и дарение в читалище "Просвета" в Одрин.

Българската делегация посети и двете български православни църкви - „Св.св. Константин и Елена“ и „Св. Влчк Георги“, които Университета подпомага активно. Храмовете са в отлично състояние и се посещават от руски, украински и други православни граждани. Делегацията занесе вестници и книги на българското читалище „Просвета“, което се развива много успешно. Библиотеката разполага с над 2200 тома, танцовите групи на работят на смени поради високия интерес. Нараства броят на децата в българското училище, предимно от семейства на изселници с двойно гражданство. /БГНЕС