"Български възход" при Радев: Да се направи правителство на база коалиционно споразумение

В изпълнение на разпоредбите на Конституцията провеждаме консултации за съставяне на правителство. Предоставих достатъчно време на партиите да излязат от конфронтационната реторика на изборите и да намерят разумен начин за съставяне на кабинет. Не виждам резултат в тази посока - напротив, вместо да се ангажира със съставяне на правителство и да се занимава с проблемите на българските граждани и законите по ПВУ, и други важни закони, парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс. Дали това е основният приоритет на обществото ни, както и 4-часовият спор за наименованието на закона, дълбоко се съмнявам.

Това каза президентът Румен Радев по време на консултациите с най-малката парламентарна група - на "Български възход", предаде репортер на БГНЕС.

Вашата ПГ има отговорности с присъствието си в НС, макар и най-малка като брой, обърна се Радев към лидера на партията Стефан Янев.

Далновидното и разумно политическо поведение изискват последователност на заявените позиции с реалните действия. Заявихте готовност за диалог с всички сили за съставяне на правителство, какви са ви приоритетите, попита още Радев.

Най- важното решение е да се състави мнозинство, което да подкрепи кабинет. Предсрочните избори няма да решат никакви проблеми, които вълнуват гражданите и обществото. Трябва да има диалог. Това заяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев по време на консултациите с президента.

Радвам се, че задавате тона в посока проблемите на парламента и проблемите, които гражданите очакват, че партиите ще предложим като варианти за решение. Съгласен съм, че ние сме най-малката парламентарна група и трудно бих могъл да кажа, че нашето поведение определя поведението на цялото НС, но заявявам, че нашето поведение е устойчиво и от самото начало не тръгнахме да търсим конфронтация, а зададохме тон на диалог. Именно решаването на проблемите на хората, на дневния ред, на ежедневието, предсказуемостта в живота, са важните въпроси, да се търсят решения, коментира Янев.

Дебатът за промени в ИК не е от непосредствена необходимост. Разговорите, усилията за кабинет са основополагащи, добави Янев.

Усилията са ни насочени към това диалогът да даде резултат. За нас не е от значение кой ще е водещият в дадена коалиция, а мисля, че гражданите скат да има управление и правителство, отбеляза той. Ако се стигне до трети мандат, кризисният вариант пак включва разговори с всички партии, независимо на кого ще се даде третият мандат, заяви Янев.

Този тип коалиция, която ще излъчи правителство, трябва да се базира на коалиционно споразумение с ясни правила как функционира коалицията, с ясни приоритети, които се отнасят до дневния ред на обществото. Всяка партия трябва да има контактна група да комуникира по приоритетите и да подготви такъв тип коалиционно споразумение, а на по-късен етап ще се определят и личностите, които биха участвали в този кабинет, каза още Янев. /БГНЕС