Българският авиосимулатор извърши полет над Статуята на свободата

С "полет" над Статуята на свободата в Ню Йорк, в Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас беше открит първия изцяло български авиосимулатор за граждански полети на Експерименталното конструкторско бюро "Фотоника", предаде репортер на БГНЕС.

Авиосимулаторът „Фотоника” СAS172 е вторият, разработен и осъществен от младите конструктори. На него ще се обучават учениците от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас, които се готвят да стават авиационни техници.

"Този авиосимулатор "Фотоника" СAS172 е тренажорен авиационен комплекс, с кабина – копие на Cessna 172 Skyhawk. С този авиосумулатор реално може да се пресъздаде един полет навсякъде по света, като се използва нова технология за 180 градусов екран с диаметър 5 метра", обясни за БГНЕС Янислав Мирков, водещ инженер на проекта.

Конструкторите имат и друг такъв авиосимулатор, но той е за военни полети, а откритият днес в Бургас е първият за граждански полети и е най-добрият в България в момента.

Самото изделие е произведено за рекордните четири месеца в едно от халетата на терена на Летище София от екип на ЕКБ „Фотоника” в състав: инж. Янислав Мирков, инж. Недислав Веселинов, Апостол Спасов и Крум Каишев. Авиосимулаторът става реалност след спечелена държавна обществена поръчка, инициирана от ръководството на гимназията.

На новия авиосимулатор ще летят учениците от бургаската Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника. След като авиосимулаторът бъде сетрифициран на него може да се обучават и бъдещи пилоти.

Кметът на Бургас Димитър Николов „прелетя” днес над Бургас в компанията на директорът на Летище Бургас Георги Чепилски. /БГНЕС