Българският бизнес ще може да разчита на 180 млн. евро по ПВУ чрез финансови инструменти

Министерството на иновациите и растежа (МИР) стартира партньорството си с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), част от Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

МИР възлага на Групата на ЕИБ мандат за управлението на три дялови финансови инструмента от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), предаде репортер на БГНЕС.

Българският бизнес ще може да разчита на 180 млн. евро по ПВУ чрез финансови инструменти, а договорът подписаха министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, президентът на ЕИБ Лиляна Павлова и директорът на ЕИФ и ръководител на управлението на мандата Хуберт Котони.

Огромно благодаря на екипа на Главната дирекция, на нашите европейски партньори. Можем да се похвалиш с едни отлични резултати за малкия и среден бизнес. Успехме да договорим сериозен ресурс, който ще подкрепи и заздрави образа на нашето министерство, каза Александър Пулев.

Вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова също благодаря за усилията тези мандати да бъдат факт. "Имаме министерство, което сега има основен ангажимент да подкрепя иновациите, бизнеса, предприемачите", заяви тя.

Директорът на ЕИФ и ръководител на управлението на мандата Хуберт Котони от своя страна отбеляза, че това споразумение е въпрос на доверие и тук не става дума единствено за финансови ресурси, а за промени в структурата на страната.

"Тези 180 милиона евро, които са ни доверени, са много подходящи, за да подкрепят малки и средни предприятия", подчерта той и посочи, че се наблюдават в Европа, както и в страната във връзка с развитието на икономиката какви са въздействията и в този смисъл капиталовите инструменти са много важни./БГНЕС