Българският паспорт 10-и в списъка на „Най-мощните документи за пътуване“ в света

Българският паспорт е на 10-о място в списъка на „Най-мощните документи за пътуване“ в света. С българския паспорт може да се пътува в 136 държави, от които безвизово до 97, според Глобалният индекс на най-мощните паспорти на „Arton Capital“ за 2021 г., изготвен въз основа на това в колко държави е възможно да се пътува без виза.

Според тази класификация, която обхваща 193 държави и 6 територии и се отнася за първото тримесечие на 2021 г.,на първо място е паспортът на Обединените арабски емирства, който позволява да се пътува свободно до 152 държави, от които 98 са безвизови, в 54 държави с визи и в 46 държави с предварително издаване на виза.

Втори в списъка е паспортът на Нова Зеландия с възможност за безплатно пътуване в 146 държави, от които безвизови са 98 държави. Трето място си поделят Германия, Финландия, Австрия, Люксембург, Испания, Италия, Швейцария, Австралия и Южна Корея, чиито граждани могат да пътуват до 144 държави.

Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Португалия и Ирландия, които имат възможност да пътуват до 143 държави, поделят четвъртото място в глобалния списък, а петото място си поделят Франция, Малта, Чехия, Гърция, Полша, Унгария, Великобритания, Канада и САЩ, чиито паспорти могат да се използват за пътуване до 142 държави.

Северна Македония дели 31 -во място с Тринидад и Тобаго. С паспорта на Северна Македония можете да пътувате свободно до 108 държави по света, от които 66 без виза. От страните в региона Гърция е класирана най-добре - на пето място (влизане в 142 държави/104 без виза), преди Словения на шесто място (влизане в 141 държави/безвизов режим със 103 държави). Следва Хърватия на девето място с влизане в 137 държави и безвизов режим с 99 държави, на десето място с влизане в 136 държави са Румъния (безвизов режим с 99 държави) и България (безвизов режим с 97 държави), а Сърбия е 29-та с влизане в 111 държави и безвизов режим със 71 държави.

Черна гора е 37-ма (с влизане в 102 държави, безвизов режим с 62 държави), Босна и Херцеговина е 38-ма с влизане в 101 държави и безвизов режим с 62 държави, Албания е 39-та с влизане в 100 държави/безвизов режим с 60 държави, и Косово - 81-ва с влизане в 48 държави/безвизов режим с 14 държави).

Последен в списъка, като 93-ти, е афганистанският паспорт, който позволява безвизово пътуване само до 4 държави, а афганистанците се нуждаят от визи за влизане в 166 държави.

Класацията се основава на свободата на движение и безвизовото пътуване на притежателите на паспорти. Силата на паспорта представлява не само самоличността на гражданина, но и важен фактор, който влияе върху достъпа му до глобалните възможности, леснотата на придвижване и качеството на живот. Класацията беше променена, след като безвизовите условия станаха невалидни сред страните след избухването на пандемията от Covid-19. За да се предотврати пандемията, много страни въведоха ограничения за пътуване в страни, където ежедневните случаи на Covid-19 са високи.

Според „Arton Capital Report“, Европа продължава да бъде начело на най-мощните паспорти в света, въпреки че в класацията има интересна промяна.

„Глобалната оценка за отвореност е ключова мярка за това дали правителствата са готови да отворят отново границите и със само 1,7% увеличение за четири месеца изглежда, че увереността за връщане на отворените граници все още не е постигната. Ще прилага ли светът и по-нататък протоколи за безопасност и ще направи ли пътуването по-отговорно, или пътуването ще трябва да бъде напълно променено чрез въвеждане на ваксинационни паспорти и биометрични сканирания? Едно е сигурно, докато светът е в застой, глобалната мобилност претърпява фундаментална трансформация“, се казва в доклада. /БГНЕС