Българският посланик в Белград с дипломати от ЕС осъди заплахите срещу журналистите от "Данас"

Българският посланик в Сърбия Петко Дойков, заедно с още 10 дипломати от Европейския съюз /ЕС/, посети редакцията на последното независимо и свободно печатно издание в Белград "Данас" с цел да изрази подкрепата си и да се противопостави на заплахите срещу журналистите, предаде БГНЕС.

В делегацията участва и представителят на ЕС в сръбската столица Еманюел Жофре. Срещу редакцията преди месец бяха отправени смъртни заплахи, а властите се отнесоха с безразличие към тях. В заплахите пишеше, че журналистите от "Данас" ще свършат като тези от френското издание "Шарли Ебдо".

На 7 януари 2015 г. група терористи атакуваха редакцията на сатиричния седмичник "Шарли Ебдо“ в Париж. При стрелбата те убиха 12 души, а 11 други бяха ранени.

"Журналистите трябва да имат възможност да работят свободно. В медийния пазар трябва да има плурализъм и демокрация", каза Жофре при разговора с Драголюб Петрович, Боян Цвейич, Сафета Бишевич и Йелена Дикович.

Свободата на журналистиката е кислородът на демокрацията, каза от своя страна посланикът на Швеция Аника Бед Дейвид.

Българският посланик в Сърбия Петко Дойков, заедно с още 10 дипломати от ЕС, посети редакцията на последното независимо и свободно печатно издание в Белград "Данас".

"Данас" е проевропейско и гражданско издание и точно поради тази причина е подложено на натиск, каза главният редактор Драголюб Петрович. Според Сафета Бишевич положението в Сърбия е по-страшно от времето на диктатора Слободан Милошевич, когато сегашният президент Александър Вучич бе министър на информацията. Тя призова западните дипломати "да се въздържат от честа подкрепа за Вучич, нещо, което те често правят".

Ръководството на "Данас" съобщи и за икономическия натиск срещу изданието и отказа на потенциални компании да рекламират, защото се страхуват от репресии срещу техния бизнес от страна на Вучич и премиера Ана Бърнабич.

Освен българският посланик в срещата участваха още и тези от Чехия, Финландия, Италия, Холандия, Полша, Словения, Испания, Швеция и Словакия. /БГНЕС