Българският принос за НАТО: усилване на въздушната охрана

Усилването на охраната на въздушното пространство по Източния фланг на НАТО е част от българския принос за укрепването на присъствието на Алианса в Черно море. Това заявиха за БГНЕС от Министерството на отбраната в навечерието на срещата на върха в Брюксел.

Тя ще се проведе на 14 юни и МО ще бъде представлявано от служебния министър на отбраната Георги Панайотов.

От военното ни ведомство припомнят, че по време на срещата на върха на НАТО през 2014 г. беше одобрен План за готовност за действие в НАТО, в който са заложени за изпълнение различни мерки за гарантиране на сигурността на съюзниците. Една от тях е усилване на охраната на въздушното пространство по Източния фланг на Алианса.

„Тя се осъществява чрез разполагане на военни самолети от страна-членка на НАТО на територията на други съюзници по Източния фланг. Продължителността на мярката зависи от нивото на сигурност в района, за който се прилага, и нейното прекратяване е обект на решение на всички страни-членки на НАТО“, заявяват от МО.

Нарастващата руска активност в Черно море през последните години се превръща в едно от основните предизвикателства пред НАТО и България. Тя изисква адекватен отговор, който е свързан с повишаване на отбранителния потенциал. За целта се провеждат учения за увеличаване на оперативната съвместимост и подобряване на координацията и взаимодействието.

От МО уверяват, че България участва „пълноценно и активно“, съобразно наличните си ресурси. /БГНЕС